Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов:

Консултативен съвет по пчеларство ще бъде създаден през януари

Пчелари се събраха на протест, от ВМРО подкрепят исканията им

| обновено на 10.12.18 в 17:22
Снимка: БГНЕС

Консултативен съвет по пчеларство ще бъде създаден през януари. Това обяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов след среща с пчелари пред сградата на министерството. От бранша излязоха на протест заради държавната помощ "де минимис". Първоначално тя им била отказана, но впоследствие - била отпусната, пчеларите обаче наричат субсидията "смехотворно заплащане".

Другите искания са криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури, създаване на акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите, строг контрол на нелегалния внос на забранени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.

"Постигнахме споразумение да създадем един консултативен съвет, който да е постоянно действащ орган с представители на пчеларските организации, за да може да идентифицираме с тях всеки един проблем, набелязахме някои нормативни документи, които се явяват, да кажем, като проблеми и би трябвало да се преработят или да се надградят", каза Янко Иванов.

По отношение на "де минимис" Иванов добави, че е отпаднало ограничението до 200 кошера.

Народните представители от ВМРО подкрепят исканията на пчеларите, съобщиха от пресцентъра на партията. Пчеларството в България има принос за около 10% от стойността на произвежданата земеделска продукция и формира пазарни средства за производство в размер на над 58 млн. лв. годишно се подчертава в съобщението. Депутатите от ВМРО се ангажират да внесат нужните законодателни промени в Народното събрание, за да помогнат на хората от бранша.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени