Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Дуранкев: 4/5 от работническата класа във Франция подкрепят жълтите жилетки

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Странно е, че в България всичко онова, което се случва в Париж и в другите френски градове се представя като стихийно явление, докато от 20 ноември т.нар. жълти жилетки изпратиха 42 искания до медиите и до депутатите, които са много сериозни. Това обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" икономистът проф. Боян Дуранкев, както и открои някои от основните искания на демонстрантите, които в момента се ползват с подкрепата на - 4/5 от работническата класа във Франция:

„Заплатите на всички французи, както и пенсиите, и помощите трябва да се индексират непрекъснато с индекса на инфлация. Освен това - цените на газа и електроенергията са се повишили благодарение на приватизацията и затова те трябва да станат обществени, а тогава цените ще паднат значително. Има и искане за по-прогресивен данък върху доходите“. 

„Те настояват и по-големите компании да плащат по-големи данъци, а малките - по-малки, докато в момента тези, които са големи - те избягват данъци. Искат също така пари да има като, например, се формира максимална заплата на 15 000 евро и тогава ще има повече пари за по-бедните“, добави проф. Дуранкев.

„Те имат конкретни предложения, а и освен това от миналия месец правителството във Франция започна да отговаря на някои от тези неща и започна да коментира какво е възможно да се направи“, подчерта икономистът:
„Вероятно ще се стигне до едни преговори, при които очаквам не 10-годишен период, както беше казал Макрон, а в рамките на първия му мандат да станат промени, които да доведат до по-добри социални условия за по-бедните слоеве“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени