Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роднини на мъртвородено бебе в сливенска болница търсят отговорност от екипа по съдебен път

Пламен Желязков
Снимка: Стоян Радев

Роднини на мъртвородено бебе в родилното отделение на сливенската болница „Д-р Иван Селимински“ настояват за пълно разследване на случая. Според тях родилката е била приета вчера в родилно с напълно здрав плод, а днес са ги информирали, че бебето е родено мъртво. Съмненията им са за лекарска грешка на дежурния лекар д-р Таня Пашева. Ръководството на болницата потвърди за случая и съобщи, че очакват резултатите от аутопсията.

27-годишната родилка Галя Желязкова започва раждането след полунощ, което завършва тази сутрин с мъртвородено бебе – момиченце. Бащата Пламен Желязков коментира, че търси отговорност на екипа, водил раждането по съдебен път, защото до последно е нямало проблем с плода.

"Всеки път като сме ходили на прегледи е нямало проблеми. Нито с майката, всичко, кръвно налягане, всичко е било добре и на бебето също и изведнъж става някакъв инцидент или не знам какво".

Раждането е водено от д-р Таня Пашева, лекарят, при който през лятото почина 33-годишната родилка Ренета Томова. Роднините на Галя Желязкова изразиха съмнение за допусната лекарска грешка .

"Ние се съмняваме в д-р Пашева направо да ви кажа - лекарска грешка".

Директорът на болницата д-р Васислав Петров коментира, че родилката е преносвала плода, но въпреки това ще предизивка Медицински одит, за да направи проверка по случая и да се проследят действията на дежурния лекар д-р Пашева. Според него лекарският екип е направил всичко възможно детето да бъде спасено.

 "Бебето е родено мъртво. Взето е в Неонатологично отделение, реанимирано е, включено е на апаратна вентилация. За съжаление не е успяло да възстанови сърдечна дейност".

В момента 27-годишната родилка в добро състояние.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени