Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей тази вечер

| обновено на 12.12.18 в 17:00
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите от британската Консервативна партия задействаха процедура за гласуване на вътрешнопратиен вот на недоверия в премиера Тереза Мей след като бяха събрани необходимите за това 48 писма.

Председателят на Комитет 1922 Греъм Брейди обяви официално, че 15% от депутатите от Консервативната партия са внесли писма за вота на недоверие и процедурата е задействана.

Мей заяви, че ще се бори със всички средства за лидерския пост в Консервативната партия. Тя предупреди, че смяната на лидера предвещава забавяне и дори спиране на Брекзит. Предварителните сметки показват, че Тереза Мей едва ли ще загуби вота, но никой не може да бъде сигурен за нищо днес във все по-задълбочаващата се политическа криза в Обединеното кралство.

Фактът че се стигна дотук – да бъде поискат вот на недоверие в лидера на Консервативната партия, показва, че нейните противници вярват, че тя може да бъде отстранена от поста. Тези обаче, които си мислеха, че след всички удари под кръста тя ще се предаде, отново срещнаха твърдата ѝ решимост да се бори докрай :

„Ще оспорвам този вот с всички сили и средства, с което разполагам“.

Журналисти от Би Си Си, на базата на проведени разговори, пресметнаха, че за Тереза Мей ще гласуват поне 172 депутати, което е над необходимите 158 гласа за запазване на лидерството ѝ. Вотът обаче е таен, а това означава, че публичното изявление е едно нещо, а фактическото гласуване - друго. Министри от кабинета изразиха пълна подкрепа за премиера. Министърът на околната среда Майкъл Гоув заяви:

„Аз съм абсолютно сигурен, че премиерът ще спечели и мисля, че колкото по-скоро се приключи с това и се обединим зад премиера, толкова по-добре за страната“.

Министърът на финансите Филип Хамънд дори направи доста крайно изявление, че вотът ще постави под прожекторите екстремистите, които следват план, който не е в интерес на британците и британската икономика.

В Камарата на общините обаче ръководителят на парламентарната делегация на Шотландската национална партия Иън Робъртсън отправи директен призив към Тереза Мей по време на въпросите към премиера:

"Консервативната партия е в хаос. Премиерът е позор с нейните действия. Реалността е, че хората в Шотландия и цялото Обединено кралство искат следното: г-жо премиер, поемете отговорността, направете правилното нещо, подайте си оставката“.

Един от водещите евроскептици в Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог също бе лаконичен и категоричен:

„Имаме нужда от нов лидер, в национален интерес е Тереза Мей да си ходи“.

Ако все пак депутатите гласуват вот на недоверие в Тереза Мей, тогава ще бъде стартирана процедура за избор на нов лидер, а това ще отнеме време и вероятно ще се стигне до забавяне във времето на процеса по Брекзит. Важно е, разбира се, и кой ще бъде новият партиен лидер. Ако Мей запази поста си, по закон втори вот на недоверие срещу нея може да бъде внесен чак след 12 месеца. Това не пречи обаче опозицията да внесе вот на недоверие в правителството.

Преобладаващо е все пак мнението, че страната няма нужда от нов партиен лидер или нов премиер, а от нов политически курс за излизане от кризата.

Очаква се гласуването да се проведе между 20.00 и 22.00 часа българско време, като преди това премиерът ще направи изявление пред депутатите. Гласовете ще бъдат преброени веднага след гласуването, като за да оцелее на Тереза Мей са необходими 158 гласа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна