Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременни български художници в Артгалерия НДК

6
Картини от изложбата „Съвременно българско изкуство” в Артгалерия НДК, в която са представени 22-ма български художници.
Снимка: Ани Петрова

Творби на 22-ма познати на ценителите художници могат да бъдат видени в изложбата "Съвременно българско изкуство" в Артгалерия НДК, която бе открита във вторник вечерта с изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов.

„Изложбата показва една изискана камерна колекция от художествени произведения на съвременни български автори, които са сред най-изявените и сред най-активните в полето на актуалната художествена сцена“, каза изкуствоведът проф. Чавдар Попов, който е преподавател в Националната художествена академия.

Експозицията представя някои от най-новите произведения на 22-ма художници, сред които Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Донка Павлова, Станислав Памукчиев – живопис; Онник Каранфилян, Васил Колев – графика; Крум Дамянов, Георги Чапкънов, Емил Попов, Хари Арабян – скулптура и други.

„Тя няма претенцията да представя определени направления, стилови насоки или тематични предпочитания, разчитайки на факта, че пластичните изкуства днес трудно могат да бъдат подведени под един общ знаменател. При все това изборът се съсредоточава в рамките на традиционните видове като живопис, графика и скулптура с идеята, че тези устойчиви артистични форми са в състояние да докоснат емоциите и възприятията не само на специалистите, но и на по-широката публика”, сподели Чавдар Попов.

Посетителите ще имат възможност да видят изложбата до 21 декември тази година, като достъпът до нея е през външния вход на артгалерията на НДК, разположен отляво на Литературен клуб „Перото”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия