Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб отскок на индустриалното производство в ЕС през октомври при по-добър подем в рамките на България

През октомври индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз парира част от спада, отчетен през септември, показват данни на Евростат, като в същото време индустриалното производство в България успя да навакса цялото по-рязко понижение от предходния месец.

Производството в рамките на еврозоната се повиши през октомври с 0,2% спрямо септември, когато обаче се сви с 0,6% (солидна низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,3%). Това представлява нарастване на производството за едва четвърти от първите десет месеца на настоящата година.

Слабото подобрение се дължи в най-голям степен на ръст на средствата за производство с 1,0%, докато производството на стоки с дълготрайна употреба с повиши с 0,4%, на недълготрайните стоки остана на нивото от октомври, а енергийното производство се понижи с цели 1,7 на сто.

През октомври четири от петте водещи икономики в еврозоната отчитат увеличаване на производството, като единствено в Германия то се сви с цели 0,6 на сто. Най-силно повишение с 1,2% има в производствените сектори на Испания и Франция, следвани от този на Холандия (повишение с 0,7%) и Италия (със скромните 0,1 на сто).

Спрямо година по-рано индустриалното производство в еврозоната нарасна през октомври с 1,2% след повишение с 0,8% през септември (низходяща възходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за повишение с 0,9%).

Производството в целия Европейски съюз също отбеляза слабо подобрение през октомври, нараствайки с 0,2% спрямо септември, когато обаче се сви с 0,4%, като на годишна база беше отчетен растеж от 1,3% след повишение с 1,0% месец по-рано.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България нарасна през октомври с цели 0,8% спрямо септември, когато отчете спад с 0,8% (възходяща ревизия от предходна оценка за спад с 1,2%), като по-добър растеж на производството е отчетно в осем други страни - членки на Съюза.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна през октомври с 1,5%, след като месец по-рано се сви за пръв път от април насам, намалявайки с 0,4% (възходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за спад с 0,7%).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна