Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории и случки на обикновените хора, в които се крие много повече, отколкото изглежда на пръв поглед:

Опитвам се да разбера какво става с тези хора, когато попаднат в ситуация, която не са планирали, когато се случва нещо неочаквано и как те се справят с това.

Забине Бокмюл е завършила графика. През 1995 г. излиза комиксът й Die Sennpuppe. От 2000 г. насам работи като график на свободна практика, а през 2002 г. започва да пише литературни текстове. През 2017 г. излиза Normale Leute, първият й самостоятелен сборник с разкази. По думите й "чрез писането се чувства свободна". Смята също, че писателското творчество и създаването на графики се съчетават много успешно, словото и рисуваните образи се допълват взаимно.

Забине Бокмюл в изнесеното студио на Радио СофияПо отношение подкрепата за литературата от страна на институциите в Лихтенщайн, писателката разказа, че тя се осъществява от страна на държавата чрез специална фондация към Министерството на културата, както и чрез различни частни институции като Литературния дом "Лихтенщайн", държавната библиотека и сдружения на автори. Пазарът на книги в кралство е сравнително ограничен, няма толкова много издателства и авторите често се обръщат към партньори в Германия, Швейцария или Австрия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна