Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...
Снимка: Архив
Един милиард и 900 милиона от възрастните хора по света имат наднормено тегло или затлъстяване, засегнати са и 75 милиона деца до 19-годишна възраст, сочат данни на Световната здравна организация от 2018 година. А именно наднорменото тегло и затлъстяването, според специалистите, са сред основните причини за захарен диабет тип 2.

Един от индикаторите за метаболитно здраве е обиколката на талията - тя трябва да е до 94 см при мъжете и до 80 см при жените. Останалите показатели са нивата на кръвна захар, кръвното налягане и нивата на мазнините в кръвта. Според изследване, проведено в САЩ, метоболитно здрави са едва 12 процента от хората.

Именно на факторите за повишаване на случаите на затлъстяване в последните години, включително и при децата, акцентира председателят на Българско дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова в лекция по проекта "Часът на диабета", реализиран с подкрепата на Британското посолство. Фокусът бе поставен на затлъстяването като една от основните причини за диабет тип 2.

В България от заболяването страдат повече от половин милион души, като повече от половината от диабетиците са със затлъстяване.

Според проучване, проведено през 2012 г., 70 процента от българите имат наднормено тегло или затлъстяване. Много по-често наднормено тегло имат мъжете - 39%, при жените процентът е 28%.

Данните показват още, че диабетиците имат сърдечно-съдово заболяване 2.5 пъти по-често в сравнение със здравите хора.

Много повече хора с наднормено тегло има в малките населени места - в селата са 39%, в малките градове - 34%, а в големите градове – 29% от хората имат този проблем. Като причина, проф. Борисова посочи здравната култура. Според нея, възпитанието в семейството от ранна възраст е от най-голямо значение за превенцията на затлъстяването, а оттам и на диабета.

Още за рисковите фактори - коментар на проф. Борисова пред Радио София - ще чуете в предаването Часът на здравето в неделя след 9.00 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна