Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таско Ерменков: Правителството е оставило народа на произвола на пазара

Таско Ерменков
Снимка: БГНЕС


 „Нашето правителство е оставило народа на произвола на пазара, а когато действа произволът на пазара, тогава се получава хаос в обществото“. Това заяви в предаването „Преди всички“ зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Таско Ерменков.

От левицата поискаха извънредно заседание на енергийната комисия с изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на енергийния регулатор. Засега заседанието не е насрочено, но Ерменков очаква това да се случи на 20 декември, за да има време за подготовка.

„За пореден път - от края на септември – сега е краят на декември, се пука балонът за това, че пазарът решава всичко в държавата, че пазарът е най-справедливото определяне на цените и че изобщо когато въведем пазарни отношения, всичко ще тече по мед и масло. Предупреждавахме, че въвеждането на борса, без да сме подготвени, без потребителите да бъдат подготвени, обучени, да изкарат някакви курсове за това как работи една борса, няма как да се случат нещата добре, още повече с ограничено предлагане на електроенергия и още повече с почти монополно такова. Като вземем предвид и традициите на българските борси с недотам пазарните си отношения, резултатът го виждаме налице“, коментира депутатът.

„Хлебарите и месарите няма да протестират, защото те трябва да произвеждат, но ще протестираме всички ние останалите, които ще ни удари това по джоба и не срещу хлебарите и месарите, а срещу политиката, която води до такива скокове в цените“, коментира Ерменков. За него е недопустимо електроенергията на свободния пазар да бъде по-скъпа от тази на регулирания. По думите му има нещо в борсата, което не функционира нормално, и нещо, което не се контролира, както трябва.

„Свободният пазар става някаква мантра, с която оправдаваме всякакви провали на ценовата политика на правителството. Трябва да се провежда такава ценова политика, ако се налага и намеса в политиката на държавата, за да няма хора, които са под прага на бедността, в това число да не могат да си купят и хляб“, смята Таско Ерменков и добави:

„КЕВР много точно спазва сроковете, в които трябва да се преразглеждат цените, но някак ми се струва, че се неглижира положението със сигналите за нередности“.

Депутатът посочи още, че голяма част от обществото живее в енергийна бедност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!