Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ламбовски: Не връчихме наградата за литература "Хеликон" поради липса на консенсус

Снимка: БГНЕС



Наградата за литература „Хеликон“ не беше връчена тази година, тъй като петимата членове на журито не са могли да се спрат на едно заглавие от 12-те номинирани, което да превъзхожда всички останали. Това заяви в предаването „12+3“ писателят Бойко Ламбовски, който е част от 5-членното жури. Компромисно наградата беше дадена на фондацията „Йордан Камджалов“, която подпомага български творци.

Сред номинираните бяха романи на Емилия ДворяноваСилвия ТомоваЗдравка ЕвтимоваАлек ПоповДеница ДиловаНедялко Славов и Галин Никифоров, и сборниците с разкази на Кристин ДимитроваЙорданка БелеваПалми РанчевГеорги Господинов и Соня Тодорова. Личното мнение на Ламбовски е, че това не са били най-добрите книги на тези автори и може би „леко затъване в рутина“ на иначе „добри майстори“.

Той описа как журито е взело решението: 

„Имаше достатъчно добри книги. И 12-те ги препоръчвам на читателите. Всеки от журито имаше своите фаворити. Стигнахме до решението, от което и ние бяхме изненадани, тъй като и 5-мата не можахме да коронясаме една книга и да я изтъкнем над останалите 11. Всеки за себе си имаше такива, но не можахме да стигнем до консенсус. Затова решихме тази година да не се дава голямата награда, а да бъдат препоръчани качествата на всички“, каза Ламбовски за „Хоризонт“ и допълни, че наградите не бива да се връчват на конвеир и се надява догодина да има носител на наградата.

„Надявам се догодина да се родят такива книги. Доста се пише в последно време. Рефлексията, свързана с несгодите в обществото и личния живот на много места поражда подтици за творчество“, смята писателят.  

Той адресира и подозренията за лобизъм, които винаги съпътстват решенията за награди в областта на изкувството.

„Свикнали сме с подозрения. Нека все пак да кажем, че наградите са човешко дело, а не божествено коронясване. Едни живи хора дават или не дават призове на други живи хора, робувайки понякога на естетически пристрастия, вкусове, понякога и лобиране в някакви посоки. Това са неизбежни неща, всеки отговаря пред собствената си съвест. Има хубав принцип, който бих препоръчал на други хора, които дават наградите – за да се избегне застояване и втърдяване на лобита, трябва по-често да се сменят ръководствата, както в наградите, така и в политиката“, смята Ламбовски.

Целият разговор с него можете да чуете в прикачения файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени