Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Захарова: Лобистки групи стоят зад резолюцията на ЕП против строителството на "Северен поток 2"

| обновено на 13.12.18 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова нарече „безумие“ евентуалното спиране на проекта за газопровод „Северен поток 2“. Захарова каза това в отговор на въпрос на БНР за приетата от Европейския парламент резолюция по темата. Евродепутатите призовават за спиране на проекта и го определят като „политически и представляващ заплаха за европейската енергийна сигурност“.

На редовния си брифинг Захарова обвини противниците на „Северен поток 2“ в политизиране на един изгоден икономически проект в услуга на определени лобистки групи и специални структури:

"Да се обявяваш против енергийното сътрудничество, неговата диверсификация, да пречиш на стремежа към енергийно сътрудничество в бъдеще, на модернизирана основа, това е просто безумие за Европа, която се нуждае от енергоносители".

Мария Захарова заяви, че проектът е неизгоден за онези, които искат да попречат на дългогодишното енергийно сътрудничество между Русия и Европа:

“Кой постоянно разваляше тази атмосфера? Това, за съжаление, беше Украйна, но Украйна не като държава, а Украйна като политически деятели, зад които стояха в частност техните американски куратори, които всеки път се занимаваха с шантаж по проблематиката на енергийното сътрудничество, представяйки го като натиск на Русия над Украйна, а всъщност опитвайки се да развалят прекрасните енергийни връзки, които винаги, в продължение на десетилетия, Русия е имала с Европа“, коментира Захарова. 

Говорителят на руското външно ведомство изтъкна продължаващото десетилетия взаимноизгодно сътрудничество между Русия и Европа в газовата сфера, което, по думите ѝ, не се влияе от политическата конюнктура. На въпрос дали Москва очаква подобни мерки от страна на Европейския парламент и по отношение на бъдещото продължаване на газопровода „Турски поток“ през територията на Европа, Захарова отговори:

"Даже не бих говорила конкретно за проектите, които споменахте. Просто мога да кажа, че, разбира се, причините са тези, за които вече говорих. Зад тези хора стоят не техните избиратели, а точно определени политически сили, понякога просто специални служби, които използват тези хора за конюнктурните си цели, решавайки конкретните си цели и задачи".

Проектът за газопровод „Северен поток 2“ предвижда изграждането на две линии с общ годишен капацитет от 55 млрд. кубични метра газ. Трасето трябва да свърже Русия и Германия през акваторията на Балтийско море. Това ще доведе до намаляване на транзита на руски газ за Европа през Украйна.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!