Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов упрекна в „егоизъм“ и „страх“ държавите, които не допускат България в Шенген

| обновено на 13.12.18 в 18:13
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на лидерите от Евросъюза, упрекна в „егоизъм“ и „страх“, държавите, които не допускат включването на България в Шенгенското пространство.

"Страхът на някои европейски държави, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, така, както примерно,  в нашите съседи, минавайки през Шенгенска България - Гърция, Румъния, Унгария, стигат до тука без да има къде да ги спрат".

Борисов се срещна със заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Двамата са обсъдили готвените промени в антикорупционния закон, които ще позволят конфискация на имущество с неясен произход и след прекратяване на наказателно производство срещу собственика:

" Голяма подкрепа от негова страна, абсолютно това го удовлетворява", каза Борисов след среща със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

На влизане в Европейския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че по Брекзит ще пледира за „уникалност“ по думите му на договора с британските и европейските служби:

"Това е, което е важно за всички нас. Днеска имахме минута мълчание за загиналите в Страсбург. Тези престъпления са чудовищни, които се вършат, именно така отговорих след като ме питаха защо не подкрепихме в Маракеш акта за миграцията, един ден стават и трето поколение. Страхът на българите не е отсега. Ако някой дойде да работи за месец, два или пет, страхът идва в последствие и това е проблемът. И им казах, в момента ние би трябвало да нямаме инстинкт да говорим по тази тема, защото европейските граждани, работили са цяла година, за да има такава производителност на труда и такъв брутен вътрешен продукт в тези страни. Това означава огромни усилия на тези хора, тези граждани, които създават този продукт. Сега в най-светлите ни празници излезли със семействата си, направили си красиви базари да се радват, да са щастливи и да дойде някой с автомата и да ги очисти и ние да говорим как да се грижим - просто е нелепо", каза Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!