Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Настева: Някои от позициите на църквата за донорството са двусмислени

Снимка: архив



Някои моменти от декларацията на Българската православна църква за донорството на органи са двусмислени. Това заяви в предаването "Нещо повече" Весела Настева от Българската асоциация на трансплантираните. 

От БПЦ обявиха, че донорството е "любов", но само е ако е доброволно. Под това се има предвид донорът да е дал предварително съзнателно съгласие за трансплантацията.

Настева изтъкна, че донорите по принцип са в мозъчна смърт и в много случаи не биха могли да дадат такова съгласие. От църквата допълват, че искат мозъчната смърт да се установява категорично с методи като ангелография или ядрено-магнитен резонанс. Според Настева, това условие вече е изпълнено законодателството.    

"Надявам се, че имат най-доброто желание да помагат на донорството и трансплантациите", каза Весела Настева за позицията на църквата, която идва след призив на здравния министър Кирил Ананиев към вероизповеданията. Ананиев поиска те да легитимират донорството пред вярващите.

Нерешен в българското законодателство остава въпросът с кръстосаното донорство, изтъкна Настева пред "Хоризонт". Това е случай при който донорска двойка, която няма съвместимост, може да получи органи от друга такава двойка.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени