Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква мониторингът за „Зелена карта“ да оскъпи „Гражданска отговорност“


„Няма опасност за потребителите. Тази мярка касае финансовата стабилност на самото бюро“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Цветанка Крумова, застрахователен експерт относно наложения мониторинг над Българското национално бюро „Зелена карта“. Според нея този мониторинг няма да доведе до поскъпване на „Гражданската отговорност“, а просто ще внесе в компаниите повече дисциплина.

От декември бюрото е поставено под мониторинг, въпреки че неофициално такъв се извършва още от март. Вчера оставката си подаде и председателят на бюрото Орлин Пенев. 

Изискване за допълнително презастраховане има и сега всяка една застрахователна компания, подчерта тя и обясни, че това е направено, за да може да докажем финансовата си стабилност. Това изискване е трудно да се каже как би се приложило на българския пазар, смята тя.

Дълги години се опитвахме да предотвратим наложения мониторинг на бюрото, създавайки гаранции вътре в него, припомни Крумова.

Националното бюро трябва да изпълнява своите гаранционни функции – в случаите, когато български автомобилисти нанесат щети в чужбина. То се явява и като ответник на искове, каза още Цветанка Крумова.  

Бюрото има достатъчно вътрешни гаранции, които могат да влязат в действие, подчерта още тя и добави, че българските компании са стабилни.

По думите ѝ има проблем с регулатора, защото всъщност няма регулатор в момента. Има кадрови проблем там, подчерта Крумова и изказа мнение, че Бюрото трябва да избере веднага нов председател.

Има достатъчно вътрешни ресурси и резерви, за да може да се преодолеят такива ситуации, смята Крумова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!