Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведоха норми за сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление, но не и върху дървата

Снимка: Ивайло Михайлов

Депутатите въведоха норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление. Това стана с окончателното приемане на поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Мнозинството обаче изключи дървата от твърдите горива, а определи като такива само въглищата и брикетите от въглища. Отговорни за осигуряването на чистотата на въздуха ще са кметовете.

От БСП  настояха дървата също да се включат в твърдите горива за битово отопление но предложението им беше отхвърлено. Манол Генов коментира:

„Може би администрацията не разполага с капацитет да го контролира, а знаем, че през зимата, от статистиката, над 50% от фините прахови частици във въздуха се дължат именно на тези дърва

Изключването на дървата от изискванията на въглищата и брикетите от въглища обаче не означава, че няма да се контролира тяхното качество, обясни председателят на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева от ГЕРБ:

„Текстовете са свързани и с ангажимента на Министерство на земеделието, храните и горите да разработи наредба, в която да се разпишат методите на организация и контрол върху дървесината, която се използва за битовото отопление“.

При продажба на твърди горива за битово отопление, които не съответстват на изискванията за качество, се предвиждат глоби от 2000 до 10000 лева и имуществена санкция


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна