Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт отвори под натиск от продажби, заличавайки за минути една трета от вчерашните внушителни печалби

Американските пазари на акции стартираха търговията в четвъртък с доста солидни загуби, заличавайки за броени минути около една трета от вчерашните впечатляващи печалби.

Индексът DJIA вече изтри около 400 пункта (спад с 1,8%) от бруталният си ръст за пръв път в историята с над 1000 пункта (скок с 4,98%) по време на търговия в сряда.

Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq Compоsite пък се понижават с по 1,7%, след като в края на вчерашната търговия те поскъпнаха драстично съответно с 4,96%  и с 5,84%.

След снощната еуфория, днес инвеститорите отново започват да насочват вниманието си към будещата тревога политическа криза във Вашингтон, която принуждава част от федералното правителството и агенции да останат затворени за шести пореден ден.

В тази връзка, вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към днешното свикване на Сената на САЩ и дали ще бъде гласуван законопроект за прекратяване на частичното спиране на дейността на федералното правителство. Изходът от подобно гласуване неминуемо ще повлияе на силно изнервената търговия на Уолстрийт.

Данните на компанията Conference Board за влошаване на американските потребителски нагласи през декември до най-ниски ниво от юли насам могат да повлияят допълнително на днешната негативна инвеститорска настройка на Уолстрийт.

Подновеният днешен спад на петролните фючърси с около и над 1,5% се отразява негативно при търговията на енергийните компании Exxon Mobil и Chevron, чиито акциите се понижават съответно с 2,6% и с 1,78%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени