Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция ще продължат да координират действията си в Сирия след изтеглянето на САЩ

| обновено на 29.12.18 в 16:44
Снимка: БТА

Москва и Анкара са постигнали договореност за координация между военните представители на терен в Сирия след изтеглянето на американските войски от арабската република. Това стана ясно след след преговори на високо равнище между Русия и Турция в Москва.

Русия и Турция ще продължат да координират действията си в Сирия след обявеното от Вашингтон изтегляне на американския военен контингент от страната. Това стана ясно на днешните преговори в Москва с участието на министрите на външните работи и на отбраната на двете държави. 

След преговорите с турския си колега Мевлют Чавушоглу руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви пред журналистите:

"Разбрахме се как руските и турските военни ще продължат да координират на място своите стъпки в новите условия с цел окончателно изкореняване на терористичната заплаха в Сирийската арабска република". 

"Ще продължим активната работа и координация с нашите руски колеги и колегите от Иран, за да ускорим достигането до политическо решение в Сирия. Спасибо большое!", посочи на свой ред Мевлют Чавушоглу. 

Министрите на отбраната Сергей Шойгу и Хулуси Акар също разговаряха днес в Москва, но не направиха изявления за пресата. 

Припомняме, че политическият процес в Сирия ще е тема на предстоящата в първите дни на януари в Русия среща на президента Владимир Путин с колегите му от Турция и Иран Реджеп Ердоган и Хасан Рохани. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна