Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на "жълтите жилетки" очевидно ще съпътства новогодишния празник на французите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестът на т.нар. "жълти жилетки" очевидно ще съпътства новогодишния празник на французите въпреки слабата мобилизация вчера. Протестиращите настояват за референдум за граждански инициативи и за още по-радикални мерки за покупателната способност. 

Въпреки че протестното движение е в затишие, водачите на "жълтите жилетки" не се отказват да планират нови акции. Вчера около 12 000 души са излезли по улиците на Франция, блокади е имало на десетина магистрали и кръстовища. Безредици са избухнали в Тулуза, където манифестант и полицай са били ранени при сблъсъците, в Марсилия и в Бордо, където митингът е бил сравнително най-мащабен. Зачестиха агресиите срещу журналисти. 

Вчера протестиращите в Париж се струпаха пред сградите на БФМ и "Франс телевизион". В Бордо репортер на радио "Франс блу" е бил блъскан и заплашван с хвърляне в реката, а друг изгонен под аплодисментите на протестиращите, както обобщава изданието "Уест Франс"

"Медиите фалшфицират цифрите" – твърди пред канал РТ лидер на "жилетките", който обещава нови акции по Нова година и след празниците и се надява движението да се разрасне и да постигне оставката на президента или нови избори. Друга оформяща се протестна група са учителите, които събраха подписка под надслова "червените химикалки". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна