Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел очаква сдържаност от Ердоган в Сирия

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган при една от срещите им. Днес те обсъдиха ситуацията в Сирия по телефона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел е изразила очакване президентът на Турция Реджеп Ердоган да реагира сдържано и отговорно на планираното изтегляне на американските войници от Сирия, предаде БТА.  

Говорителката на германското правителство Мартина Фиц съобщи, че това е станало в телефонен разговор днес между двамата лидери, в който те обсъдили ситуацията в Сирия. Меркел отбелязала ролята на Турция, особено в приемането на сирийски бежанци.

Двамата лидери подчертали значението на политическия процес под егидата на ООН за решаване на конфликта в Сирия. Меркел и Ердоган са отбелязали, че терористичната групировка „Ислямска държава“ продължава да представлява сериозна заплаха, която изисква внимание и в бъдеще, съобщи говорителката на Меркел.

Преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп обяви решение за изтегляне на американските войници от Сирия, а Турция започна подготовка за нова военна операция срещу кюрдските формирования на териториите, контролирани от американците.

Вчера на преговори в Москва министрите на външните работи и на отбраната на Турция и Русия се договориха да координират действията си в Северна Сирия след изтеглянето на американските войници.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна