Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мореплавателят Дончо Папазов: Сбъднах мечтата си да обиколя света, но така и не видях България истински демократична

7
Дончо Папазов
Снимка: Таня Иванова

През отиващата си година се навършиха 3 десетилетия от обиколката на света, която Дончо Папазов направи сам с яхтата “Тивия”. През 2019-а пък ще се навършат 40 години от околосветската обиколка, в която освен него, на яхтата са тогавашната му съпруга Юлия, наричана от всички Джу, и 5-годишната им дъщеря Яна. 
В началото на декември 2018 г. известният български мореплавател и авантюрист, който скоро ще навърши 80 години, разказа за многобройните си плавания по време на приключенския фестивал Дни на предизвикателствата в София.
"Аз съм зле устроен - като взема да мечтая, и се емвам да си постигам мечтите".
Юлия и Дончо ПапазовиПрез 70-те години на миналия век Дончо Папазов и съпругата му Юлия организират научноизследователската програма “Планктон” и провеждат 5 експедиции под егидата на ЮНЕСКО, подкрепени от БАН и още няколко институции у нас. Обикалят световните морета и океани и записват редица постижения в историята на родното мореплаване:

Юлия и Дончо Папазови
- първо прекосяване на Черно море с конвенционална корабна спасителна лодка;

- първото крайцерско презокеанско плаване на конвенционална безкилова спасителна лодка с платна. То е извършено по маршрута Гибралтар, Канарските острови - Куба, пресичане на Атлантическия океан;

- световен рекорд за най-продължително пребиване на борда на спасителна лодка и най-дълго преплавано разстояние - 14800 морски мили, 100 дни във вода. Маршрутът е Перу - Маркизки острови - Таити - Самоа - Фиджи;

- през 1978 година на двумачтовата яхта „Тивия“ на БНТ съпрузите, дъщеря им Яна (на 5 г.), журналистът Симеон Идакиев и трима негови колеги от телевизията извършват плаване около Европа;
Яхтата
- година по-късно започва петата експедиция “Планктон”, която продължава до лятото на 1981 г. Семейство Папазови - Дончо, Юлия и все още ненавършилата 6 години Яна, правят околосветска обиколка - 777 дни и 42000 морски мили, включително през четири от най-трудните и опасни за плаване от ветроходи места в света;

- през 1988 г. Дончо Папазов прави с яхтата “Тивия” първата българска обиколка на света без спиране в пристанище, като по-голяма част от пътя минава през зимния сезон на южното полукълбо. Отслабва 36 кг. На отиване от Созопол до Буенос Айрес с него плава алпинистът Методи Савов, който 3 години по-рано изкачва Еверест.
Снимка
Като студент Дончо Папазов се среща с Ванга, която пожелава той да остане при нея цяла седмица, защото присъствието му я успокоява. Казва му, че всичко, с което се захване, ще се получава добре. Самият той споделя, че не веднъж е предусещал събития, които предстои да се случат.

"Много години учените се чудеха как като навляза в тежки ситуации, психологическите ми показатели се подобряват, което е вид мобилизация... Мисля, че ддни могат, други не могат, то е като свиренето на цигулка, не е за всеки. Освен това, въпросът е не само да го издържиш, но да останеш ведър".

Дончо Папазов е един от основателите на СДС, депутат в 36-ото Народно събрание, дългогодишен редактор в БНТ. Освен в телевизията, работи в киното, пише статии и книги, автор е на документални и научнопопулярни филми. 
"Толкова мечти ми изгърмяха... Примерно, България да бъде една истинска демократична страна и да има справедливост, да е независима от разни мутри, богаташи, политици" - казва Папазов. 
На почти 80 г. Дончо Папазов продължава да кара колело
Днес той продължава да кара колело, да плава лятото с приятели, да прави филми и да пише книги. На 21 февруари 2019 г. ще стане на 80 години.

Интервю с него чуйте в звуковия файл.Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия