Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 януари - позабравен, но паметен ден за София

Снимка: БГНЕС

На 4 януари с благодарствен молебен и литийно шествие ще бъде отбелязана 141-годишнина от освобождението на София. На този ден ген. Гурко превзема града, като разгромява армията на Осман Нури паша. С освобождението на София Руско-турската война преминава в нова фаза, която позволява настъплението към Южна България. По-малко от месец след това идва и окончателното освобождение на страната, след като е подписано Одринското примирие, което слага край на войната.

4 януари 1878 г. влиза в историята на София, като датата, в която градът е освободен от османско иго. По време на Царска България денят е честван като „малкия 3 март“ за софиянци. Зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ в Столичната община доц.д-р Тодор Чобанов изтъкна, че все повече столичани припознават 4 януари като празник, но е важно да се говори повече за датата и за събитията около нея:

Защото битуват доста легенди, митове, неверни виждания, че градът е освободен, едва ли не, безкръвно. Две сражения са водени с доста убити и ранени в покрайнините на София. Всъщност офанзивата Гурко успява да предотврати, това което е било планирано - градът да бъде превърнат или в нов Плевен или да бъде опожарен и унищожен. Така че си има много интересни факти и обстоятелства, които трябва да се популяризират, защото за разлика от други български градове, наистина тук свободата е дошла сравнително безкръвно, без насилия, без разрушения.

Благодарствен молебен ще бъде отслужен, вероятно лично от българския патриарх, в храма "Света Неделя". Шествие от духовници, общински съветници и граждани ще премине от "Света Неделя" до храм-паметника "Александър Невски". Честванията ще завършат с литературно-музикална програма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец. Очаква се Регионалният исторически музей на София също ще отбележи датата, само че по-късно през месеца.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна