Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация:

Към момента на каса в бензиностанция не може да се купи електронна винетка

Антон Антонов, АПИ: На 7 януари ще обезпечим голяма част от страната за закупуване на винетки

Снимка: БГНЕС

Към момента на каса в бензиностанция не може да се купи електронна винетка, каза пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му това може да се случи единствено на т.нар. тол автомати, които засега покриват 60-65% от броя на обектите на дадена верига. Повечето бензиностанции разполагат с терминали за закупуване на електронни винетки, каза още той.

Ден преди началото на Новата година „Хоризонт“ провери какво е положението с продажбата на електронни винетки на ГКПП Кулата. Проверката показа, че там няма никаква готовност. Дори на пункта са останали старите табели.

Председателят на Националното тол управление в Агенция „Пътна инфраструктура“ Антон Антонов каза в предаването „Хоризонт до обед“, че терминалите за самообслужване се монтират и в момента. Днес това ще се случи на „Дунав мост“. По график до 20 януари ще бъдат монтирани 500-те, договорени с изпълнителя за различните бензиностанции. По думите му те няма да са достатъчни, затова партньорска фирма ще предлага винетките в бензиностанциите срещу заплащане в брой. Антонов изказа мнение, че това ще започне да се случва поетапно от следващата седмица. Другите начини за плащане са на каса в областните пътни управления, през мобилното приложение и уеб сайта на агенцията. Антонов отбеляза, че са подготвени и новите информационни табели, които също предстои да бъдат сложени в близките дни на гранично-пропускателните пунктове.

Нямаме закъснения, по договор сме изпълнили задълженията си, отчете Антон Антонов.   

От вчера хората с трайни увреждания също могат да подават заявления за безплатни електронни винетки. Миглена Митева – началник Отдел „Интеграция на хората с увреждания“ в Агенцията за социално подпомагане, посочи, че вече имат приети около 500 заявления. По думите й няма срок за подаване на тези заявления, те се приемат целогодишно. От агенцията препоръчват на хората да проверят до кога е валидна старата им винетка и около 10 дни преди изтичането й да подадат заявление за новата електронна винетка.   

Светослав Бенчев коментира и цените на горивата. По думите ми тези на бензина и дизела в България са или най-ниските, или в топ 3 на ЕС през последната година.

Към настоящия момент цените на горивата са на нормални средни стойности, най-ниските в ЕС, посочи Бенчев в предаването „Хоризонт до обед“ и обясни това с факта, че цената на суровия петрол върви надолу. По думите му не се очаква повишаване на цените на суровия петрол, което да се отрази на цените на горивата в България. Според него е нормално в силно конкурентен пазар да има разлики в цените на различните бензиностанции:

„Има някои прекалено ниски стойности, които наистина могат да породят съмнения - дали горивата отговарят на изискванията за качество, дали те са контролирани, дали са заплатени всички данъци и акцизи. Освен че плащаме по-малко за горивото, има сериозна възможност то така да повреди двигателите на колите, че това да ни излезе значително по-скъпо, отколкото да заредим на нормална бензиностанция“.

Законът е изключително важен за нас, каза Бенчев и добави: „Очакваме той да регулира малко сектора и да намали драстично контрабандата и сивия сектор. За момента очакваме наредбата към закона. Тя е за обществено обсъждане, което трябва да приключи в следващите дни. Надяваме се да няма проблеми с нея. Те де факто представлява препис на закона. Надяваме се, че тя ще бъде обнародвана в срок, за да може на 29-ти законът да влезе в сила и след 3 месеца регистрацията на операторите да бъде приключила“.

Интервютата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени