Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Методиев не очаква бърза позиция на българската църква за автокефалията в Украйна

Снимка: БГНЕС

„Томосът е документ, с който приключва процеса на учредяване на новата църква в Украйна. След учредяването на автокефалията, въпрос на самата църква е да реши как ще бъде наричан нейният предстоятел“, коментира пред БНР историкът Момчил Методиев. Той не очаква Българската православна църква да заеме бърза позиция.

„Обединителният събор, на който съществуващите църковни структури в Украйна се обединиха в една обща православна църква в Украйна, се проведе на 15 декември. На 6 януари се очаква Вселенският патриарх Вартоломей да даде томос, с който окончателно да бъде учредена автокефална православна църква в Украйна. До този момент най-силната църква там беше украинската църква към Московската патриаршия, но през последните 2 седмици след учредяването на новата църква се наблюдава един процес на преминаване на енории от Московската патриаршия към новата православна църква. Това се очакваше, защото учредяването и признаването на новата църква вече прекратява причините тази църква да бъде наричана разколническа. Големият въпрос е доколко и кои православни църкви ще признаят новата църква в Украйна“, коментира Методиев в предаването „Преди всички“. Той припомни, че нито една православна църква не е подкрепила крайните стъпки на Московския патриарх в тази посока.

След томоса всяка енория трябва да реши на свое общо събрание към коя църква иска да бъде, посочи Методиев. По думите му тези общи събрания в някои случаи са трудни и спорни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени