Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Не смятам, че Румънското европредседателство може да бъде провалено

Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП


Не смятам, че Румънското председателство на Съвета на ЕС може да бъде провалено, каза пред БНР евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той коментира това по повод критиките от Еврокомисията към Букурещ по отношение на вътрешнополитическата обстановка и съдебната система:

„ЕК направи изявление, че Румъния е подготвена технически. Ще се водят всички процедури. Как ще се водят и в каква ситуация в самата Румъния – явно ще бъде много напрегната ситуацията. Във всяка държава, която поема председателството, то се използва и за вътрешнополитически цели. Ситуацията в Румъния наистина е доста по-напрегната в последните месеци. Надяваме се, че Румъния ще изпълнява всички свои задължения по председателството, така че да не се блокира работата по особено важни досиета, които в края на този ЕП трябва да се приемат и то в ускорен порядък и в кратки срокове да започнат да действат“

В предаването „Преди всички“ Емил Радев изказа мнение, че Българското европредседателство е направило много важни стъпки по започване на функциониране на Европейската прокуратура. България се справи и успя да отпуши процедурата по създаване на новия орган, каза той и изрази надежда, че и Румънското председателство ще продължи този приоритет.

„Писмото от комисаря по правосъдието беше за това да могат максимално широк кръг от организации да предлагат кандидати за европейски прокурори. Министерският съвет се съобрази с това и удължи срока до 25 януари, така че да може комисията в страната да отсее кандидатите и да ги представи на колегията за назначаване, това са прокурорите, които ще бъдат излъчени от България. Няма драма, имаме срок до края на март да подадем тези кандидатури. Всичко върви в график“, посочи Радев в предаването „Преди всички“. Той добави, че кандидатите трябва да отговарят на редица условия. Според него интересът към позицията е добър:

„Надявам се да има и още кандидати, така че максимално широк да бъде изборът и да излъчим наистина достойни кандидатури“.

Според евродепутата няма да е проблем това, че процедурата ще върви в ситуация на избори в Европа. Емил Радев се надява да се постигне консенсус при избора на европейски главен прокурор.

Структурата ще се бори с измамите, корупцията, трансграничните измами с ДДС на ниво ЕС, както и с престъпления срещу бюджета. В бъдеще на Европейската прокуратура ще се възложи и преследването на тероризма.  

България ще направи всичко възможно да защити гражданите си във Великобритания след Брекзит, заяви още Емил Радев. 

"Има консенсус в ЕС. Това, което се предложи, е най-доброто, което можеше да се договори. Оттук нататък ЕС няма да прави повече отстъпки и промени. Всичко е в ръцете на Великобритания".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна