Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на родилната помощ

| обновено на 08.01.19 в 15:05
Снимка: архив
Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. По стар стил празникът е на 21 януари. Това е един от големите народни женски празници. С него се засвидетелства уважение към възрастните жени, които в миналото са помагали на родилките. В наши дни на Бабинден празнуват акушерите и гинеколозите.

За БНР Благовеста Костова от Управителния съвет на Алианса са на акушерките в България  и член на консултативния съвет на Световната акушерска асоциация сподели:

„Акушерството в момента, за жалост, е на командно дишане - повечето колеги отдавна са пенсионерки. Имаме работещи колеги и на 70-годишна възраст. Вероятно не достигат около 3-4 хиляди акушерки, за да покрият физически и малките градове и села, където въобще липсват".

Професията трябва да се популяризира, категорична е Костова. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ тя допълни:

„Младите акушерки не могат да започват работа с 600 лв. заплата. Ниското заплащане ги пропъжда навън, където получават заплати от порядъка на 2 000 до 4 000 евро“

Министерството на здравеопазването най-после трябва да внедри европейските акушерски стандарти, каза още Костова. Опасност акушерката да бъде изместена от така наречената „дула“ няма, категорична е тя. Професията "дула" дори не съществува в регистъра на професиите:

„Както аз не мога да преподавам квантова физика, така и дулата не може да бъде акушерка - тя няма медицински познания никакви, няма и отговорности - това са лесно спечелени пари без поемане на отговорност като придружител. Тяхната роля е почти никаква в хода на раждането. В крайна сметка, жената остава отново в ръцете на акушерката и на лекаря“.

Раждането в домашни условия не е позволено от законодателството у нас.

„Който се е запътил бързо към Сливен, то си е негов проблем“.

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доктор Елка Дачева - акушер-гинеколог в болница „Света Анна“ в София допълни, че работата в Родилна зала е изключително тежък във физическо и емоционално отношение:

„Не е достатъчно само желание да имаш, трябва да имаш сърце. Това не е професия, това ни е призвание. Имаше в близките години отлив от нашата тежка специалност. В последните пет-шест години обаче е прекрасно, че все повече млади колеги не само започнаха специализацията си, но и завършиха“.

Все по-малко бебета се раждат у нас, а родилките стават все по-възрастни, но това не е изолирано за България явление, а световна тенденция, каза Дачева.

„Какво да направим като днешните млади жени са образовани, амбициозни, искат да се докажат, да си направят кариера … Факт е, по-късничко раждат, но раждат и повече от две деца. Вчера например съм направила на 36-годишна жена третото секцио и то от един татко. Да, намаля раждаемостта неминуемо, условията са трудни, много млади жени емигрираха, но не е чак толкова страшно. Мисля, че лека-полека ще се наместят нещата“.

Най-подходящата възраст за раждане на деца е до 32 години, каза Дачева, и допълни „но все пак по-добре късно, отколкото никога“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна