Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на икономическите и бизнес нагласите в България при рязкото им понижение в целия ЕС

През декември общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши до двегодишно дъно, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България отбеляза известно подобрение, след като месец по-рано достигна най-ниско ниво от август 2016 година, показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през декември до 107,6 пункта от 109,6 пункта месец по-рано и подобно на аналогичния индекс само в рамките на еврозоната отбеляза рязък спад до най-ниско ниво от ноември 2016 година.

Влошаване на бизнес нагласите в рамките на целия ЕС се дължи в най-голяма степен на солиден спад на съответния индекс за Полша (понижение с 1,2 пункта) - втората по големина икономика в Европа извън региона на единната валута, докато аналогичният индекс за Великобритания (водещата икономика извън еврозоната) се повиши слабо с 0,1 пункта, след като през ноември се срина с цели 3,1 пункта.

Последното проучване на Европейската комисия за Европейския съюз за декември регистрира намаляване на доверието на мениджърите във всички водещи сектори, включително в индустриалния и промишления сектор (понижение до 2,1 от 3,5 пункта през ноември), в строителството (до 5,1 от 6,5 пункта), както и на бизнес нагласите в сферата на услугите (понижение до 8,7 от 10,9) и при търговията на дребно (до 0,3 от 1,1 пункта).

През декември индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се понижи рязко до -6,0 пункта от -3,7 пункта през ноември.

За разлика от общия показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в ЕС, съответния индекс за България бележи подобрение през декември до 106,8 пункта от 106,0 пункта през ноември (най-ниско ниво от август 2016 година). Трябва обаче да се има предвид, че в края на пролетта на 2018-а година (през месеците април и май) икономическото доверие в нашата страна достигна посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Въпреки рязкото отстъпление от този посткризисен връх, индексът за нашата страна продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Основна причина за по-добрите бизнес нагласи в нашата страна през декември е рязкото подобрение на доверието на българските мениджъри в индустрията и промишлеността (скок до 1,4 пункта от -0,3 пункта през ноември) и при търговията на дребно (повишение до 21,6 от 19,0 пункта). В същото време понижение бележат аналогичните индекси в сферата на услугите (до 14,7 от 16,6) и в строителство (до -6,8 от -6,2).

Индексът на потребителското доверие в България пък се подобри в края на миналата година до -29,5 пункта от -31,1 пункта през ноември (най-ниско ниво от юли 2015 година), но въпреки това продължава да отстъпва от неговия февруарски многогодишен връх на ниво от -21,6 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година насам).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна