Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът получи предложението да се преговаря за Ф-16

От шведската „Грипен“ изразиха учудване, че България ще разговаря с фирма, която не отговаря на изискванията.

Снимка: Ани Петрова, БНР

В парламента вече е внесено предложението на правителството да бъдат одобрени преговори със САЩ за купуване на изтребител Ф-16.

В същото време от шведската фирма, производител на „Грипен“, изразиха учудване, че България ще разговаря с фирма, която не отговаря на изискванията.

Правителството взе решението правителството, след като се съобрази с препоръките на доклада на Министерството на отбраната от миналата годна. Според доклада препоръката за преговори за Ф-16 отговаря на интересите на външната политика и национална сигурност в национален и коалиционен формат. Парламентът трябва да одобри промени в параметрите.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че разсроченото плащане е бил само препоръчителен вариант и няма яснота дали се запази.

Срокът на доставка пък вероятно ще бъде по-голям от записвания 24 месеца.

Ден преди правителството да одобри препоръките към парламента, съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън изрази в Туитър подкрепата си за усилията на българския премиер Бойко Борисов за покупката на изтребители Ф-16.

В съобщение днес Атлантическият съвет на България пък призоваха депутатите  за национална отговорност, независимо от партийната си принадлежност, като подкрепят решението на правителството.

Пред „Хоризонт“ вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на шведската фирма-производител на „Грипен“ Красимира Стоянова изрази учудване, че България ще разговаря с фирма, която не отговаря на изискванията.

Тя обори и един от аргументите на МО за това, че шведският пакет не включва елементи и трябва да се доплаща над определената сума от 1,8 млрд. лева.

Още преди старта на политическия сезон станаха ясни част от настроенията за гласуването в зала на решението. БСП се обявиха против. Лидерът на Воля също. И за пореден път поиска оставката на военния министър.

Партията на Валери Симеонов, която е част от, управляващото мнозинство поиска спиране на тази процедура и обявяване на нова.

От АТАКА изразиха мнението, че 8 изтребителя няма да повишат боеспособността на българската армия толкова, колкото ако парите бъдат дадени за оборудването и въоръжаването.

ДПС не са се произнесли. ВМРО и ГЕРБ ще подкрепят.

От извънпарламентарната АБВ казаха, че докладът за закупуване на Ф-16 e повод за вот на недоверие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна