Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага на НС да одобри преговори със САЩ за покупка на Ф-16

Проф. Румен Кънчев: Решението на Министерски съвет запазва и двете опции

| обновено на 09.01.19 в 15:44
Снимка: БГНЕС

След като обсъди доклада на Министерството на отбраната, който препоръчва преговори за американските самолети, правителството реши днес да предложи на Народното събрание да одобри воденето на преговори със САЩ за покупка на изтребители Ф-16.

Според препоръките парламентът трябва да разреши на Министерския съвет да преговаря със САЩ за новите изтребители. Предложено е на парламента да одобри т. нар. „отклонения" от плана за придобиването на нов изтребител.

Военният министър Красимир Каракачанов изтъкна, че това не е против волята на законодателя. Той допълни, че няма как със САЩ да се преговаря за еднократно плащане на целия пакет. Определената сега сума за самолетите е 1,8 млрд. лева. Каракачанов видя положителни сигнали във вчерашното изявление на Белия дом за преговорите.

"Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената не можем да отговорим. Аз многократно съм казвал за предложената цена от САЩ, че ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Вчера видяхте изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага. Но дали ще се наложи, и ако се наложи колко ще бъде отклонението, тоест с колко милиона лева ще бъде отклонението, това, на този етап, никой не може да отговори преди да са приключили разговорите. Повярвайте ми, че ще бъдете информирани", каза той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че ще се преговаря за по-ниска цена, а вече поисканият срок на доставка вероятно ще бъде удължен: 

"Едно е да платиш една сума – милиард и петстотин разсрочено, друго е да се наложи да го плащаш веднага. Това е въпрос, който ще бъде обсъден. Срокът на доставка вероятно ще бъде по-голям от записания – 24 месеца. Това отсега е ясно – въпросът е колко ще бъде това отклонение". 

Ако условията, които посочат от САЩ, не са изгодни, ще се търсят и разговори с другата фирма, каза министър Каракачанов.

Командирът на ВВС ген.-м-р Цанко Стойков посочи, че днешното решение на правителството е исторически момент, тъй като усилията за придобиване на нови изтребители продължавали повече от десет години. Надявам се с новата модерна техника, да изпълняваме бойните задачи на българските ВВС, допълни той.

Многократно в дните преди и след Нова година политическото ръководство изтъкваше, че изборът е и стратегически заради дългогодишното ни партньорство със САЩ. Президентът Румен Радев обаче обяви конкурса за опорочен. „Правителството ще изхарчи много повече за по-малко самолети в разрез с обявената процедура“, каза той.

Министерски съвет сега трябва да внесе доклад в парламента, а той трябва да даде мандат за преговори по проект за договор.

“Аз мисля че Министерски съвет е приел много точно решение, което и дипломатически много добре седи, защото той фактически, предлагайки на парламента да гласува, запазва и двете опции. Ако преговорите с фирмата "Локхийд Мартин" за Ф-16 не са успешни, или ни удовлетворяват нашата страна по някакъв начин било с финансови параметри, било поради други условия, то тогава запазена е и опцията да се възложат преговори с “Грипен““, коментира пред БНР проф. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната.

“Аз мисля, че това не е притеснително, защото министър Каракачанов много добре посочи, че преговорният процес тепърва започва, коментира той въпроса - притеснително ли е това да се отклони от параметрите, гласувани от НС", каза той в интервю за предаването “12+3“ на програма "Хоризонт".

“Много е важно сега какъв екип от експерти ще формира Министерството на отбраната, който да започне преговорите с американското министерство“, посочи още Кънчев.

“Не, той не е политически, разговорът е експертен. Чухте изявлението на ген. Цанко Стойков, командващ военновъздушните сили на Република България“, отговори проф. Кънчев на въпрос дали разговорът, който върви не е политически.

“Има такава възможност. Има и начин това да стане според мен. Но нека да не бъдем песимисти, нека този път да бъдат зарадвани нашите летци“, каза той относно възможността процедурата да се проточи.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени