Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две досъдебни производства са образувани по случая с либийския танкер „Бадр“

| обновено на 11.01.19 в 15:16
Либийският танкер „Бадр“
Снимка: vesselfinder.com

Две досъдебни производства са образувани по случая с либийския танкер „Бадр“, за който Либия обвини страната ни в пиратство.

Окръжната прокуратура в Бургас започна разследване срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев за извършено престъпление по служба. Второто досъдебно производство е с европейска заповед за разследване относно договор за морска ипотека, за който има съмнения ,че е неистински.

Проверка по случая със задържания повече от година на бургаското пристанище либийска танкер „Бадр“ е разпоредена още в края на декември от районната прокуратура в града, каза окръжният прокурор Георги Чинев.

„Още на 21 декември районната прокуратура е била сезирана със сигнал, в който е било посочено, че е сменен екипажа на кораба, променен е статута му, впоследствие и флага, както и името му“, каза той.

Срещу частният съдебен изпълнител Тотко Колев е образувано досъдебно производство, но на този етап няма повдигнати обвинения. Разследването срещу него е за незаконосъобразни действия по публичната продажба на либийския кораб, приключила с възлагането му на българско дружество, каза още прокурор Чинев.

„Мога отговорно да ви уверя, че в хода на разследването ще бъде проверена деятелността на всички длъжностни лица, имащи отношение към случая“, добави прокурорът.

В момента танкерът „Бадр“ се намира на 22 мили от Приморско, извън българските териториални води.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна