Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на световните фондови борси след шокиращо слабите търговски данни на Китай

Пазарите на акции под цял свят се намират под нов натиск от продажби с оглед на подновени опасения за състоянието на глобалната икономика след изненадващо слаби данни, показващи шокираш спад на китайския внос и износ в края на изминалата година.

Негативно влияние върху инвеститорските настроения оказва и предстоящото във вторник ключово гласуване в британската Камара на общините на Брекзит сделката, договорена от премиера Тереза Мей и ЕС. Очаква се по-късно днес премиерът Тереза Мей да направи обръщение пред Камарата на общините, в което да заяви, че е по-вероятно парламентът да блокира процеса на Брекзит, отколкото да позволи на Лондон да напусне Европейския съюз без споразумение.

Засилват се и притесненията, свързани с продължаващото вече четвърта седмица принудително спиране на дейността на част от федералното правителство в САЩ с оглед спора между Доналд Тръмп и мнозинството на Демократическата партия в Конгреса относно средствата за изграждане на стена по границата с Мексико.

Изненадващото понижение на китайския внос и износ през декември доведе до понижение на азиатските пазари на акции, като китайският индекс Shanghai Composite приключи търговията в понеделник със спад от 0,71%, индексът Hang Seng - с 1,38%, южнокорейският индекс Kospi - с 0,5% и основният индекс на борсата в Тайван - с 0,52%.

Европейските борси също реагират негативно на слабите китайски данни, тъй като тези данни подновиха опасенията за рязко забавяне на втората по сила световна икономика и за по-нататъшно отслабване на глобалния икономически растеж.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,7%, парирайки значителна част от неговия растеж през миналата седмица с над 1% към едномесечен връх. Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,55%, френският CAC 40 - с 0,77%, италианският индекс MIB - с 0,95% и британският FTSE100 - с 0,68%.

Под най-силен натиск от продажби се намират акциите на технологичните и на компаниите за луксозни стоки, тъй като те са и най-силно зависими от състоянието на китайския пазар и икономика. Акциите на компаниите за луксозни стоки като LVMH, Hermes и Kering (компанията, която е собственик на марката Gucci) се понижава с между 1,6% и 2,9% с оглед на факта, че една трета от сектора е силно зависима от търсенето на този тип стоки в Китай. Солиден спад с над 6% бележат и акциите на датската бижутерийна компания Pandora.

Американските фондови фючърси също бележат понижения с близо 1% на извънборсовата търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с около 200 пункта (спад с 0,84%), на S&P500 - с 0,86% и на технологични индекс Nasdaq 100 - с 0,99%, след като през миналата седмица и трите американски фондови индекса отбелязаха здрави повишения съответно с 2,4%, с 2,5% и с 3,5%.

Инвеститорите на Уолстрийт ще следят с нарастващо внимание и предстоящото оповестяване на корпоративните отчети за последното тримесечие на миналата година. Първи ще бъдат представени финансовите данни на банката Citigroup Inc. (преди старта на днешната търговия), като през настоящата седмица ще излязат корпоративните отчети и на редица други финансови институции като J.P. Morgan Chase & Co., Wells Fargo & Co., BlackRock, Inc. BLK и Goldman Sachs Group Inc., както и на медийния гигант Netflix Inc.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!