Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси се оцветиха за кратко в зелено след обещанията на властите в Пекин за икономически стимули

Европейските пазари на акции стартираха търговията във вторник с повишения, намирайки подкрепа от сигналите, че властите в Пекин ще предприемат серия стимулиращи мерки, за да се противопоставят на отслабващата китайска икономика в резултат на търговската война със САЩ. Последвалите слаби данни за растежа на германската икономика през миналата година и инвеститорските притеснения преди ключовото гласуване в британската Камара на общините на Брекзит плана на Тереза Мей обаче ограничиха сутрешния опит за възходящо рали на европейските борси.

Общият индекс Stoxx Europe 600 отвори със скок от около 0,8%, преди обаче да заличи голяма част от този първоначален ръст и в ранния следобед вече нараства с едва 0,15%, тъй като европейските инвеститори реагираха негативно на слабите данни за растежа на германската икономика през 2018-а година.

Според Destatis БВП на Германия нарасна през миналата година с едва 1,5% след експанзия от 2,2% през 2017-а, отбелязвайки най-слаб растеж от пет години насам. Тези слаби данни заличиха и първоначалният ръст на немския фонов индекс DAX 30 от близо 1%, като той вече се търгува на негативна територия, понижавайки се с 0,14%.

Френският фондов индекс CAC също нарасна първоначално с около 0,7% преди и той да се върне към вчерашните нива на затваряне.

Британският фондов индекс FTSE100 пък отвори с повишение от 0,6% след понижение в понеделник с 0,9%, но и той се върна към нивата от края на вчерашната търговия с оглед на растящото напрежение преди вота за Брекзит споразумението, който се очаква да се проведе в Камарата на общините към 22:00ч. наше време. Мнозинството очаквания са предложеното от премиера Тереза Мей споразумение с ЕС след Брекзит да бъде отхвърлено, тъй като над 100 от депутатите от нейната консервативна партия са против него.

В случай, че сделката действително бъде отхвърлена, Тереза Мей ще има три дни, за да излезе с алтернативно предложение за излизането на Великобритания от Европейския съюз на 29-март. Джереми Корбин, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия пък обяви, че ще предизвика вот на недоверие на правителството на Май, ако сделката бъде отхвърлена.

Основният фондов индекс на борсата в Милано пък се понижава с 0,65% с оглед на солиден спад на акциите на италианските банки. Акциите на Unicredit се понижават с 3,4%, а на Intesa Sanpaolo - с 1,8%, след информация на в-к Il Sole 24 Ore, че ЕЦБ е поискала от италианските кредитори да покрият изцяло лошите си заеми до около 2026 година. Информацията предизвика здрав спад на акциите и на останалите по-малки италиански банки, като акциите на UBI Banca се понижават със 7,2%, на Banco BPM - със 7,48% и на BPER Banca - с 5,22%.

За разлика от европейските борси, азиатските пазари на акции приключиха днешната търговия със солидни повишения, намирайки подкрепа от поетите от Пекин ангажименти за стимулиране на слабо представящата се китайска икономика.

Китайският индекс Shanghai Composite приключи търговията във вторник с повишение от 1,36%, индексът Hadn Sang скочи с 2%, основният индекс на борсата в Сингапур пък се повиши с 1,22%, тайванският - с 1,01%, японският Nikkei - с 0,71%, a австралийския ASX 200 - с 0,7%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна