Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три археологически зони ще се изследват през 2019 в Пловдивско

Могилата Малтепе, Голямата базилика в Пловдив и Тракийски град в Карловско са сред важните обекти на археолозите

Кои са пловдивските обекти в археологията на 2019 година? Разговор в програма "Точно днес" на Радио Пловдив с доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей-Пловдив.

Той разказва за трите важни археологически проучвания, които ще се случват - на най-голямата могила Малтепе, на най-древния тракийски град у нас до село Васил Левски край Карлово, и до новите части от пъзела на Голямата базилика в Пловдив...

Доц. Кисьов посочи, че са записали в планираните бюджети 300 000 лева за продължаване на разкопките на могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. Това са суми от бюджета на Пловдив и от Министерство на културата. От националното финансиране, което за археология през 2019-та година е 3 млн. лева ще се знае през април каква част ще дойде за Малтепе. 

Освен това очакват средства до 35 000 лева от община Карлово за доразкриване на наследството на най-ранния тракийски град на одриските владетели от V век пр.Хр. Той се намира до село Васил Левски и там ще може да се продължи работата през септември 2019 година. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна