Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споровете между НИМХ и БАН продължават

Снимка: БГНЕС

Продължават словесните престрелки между БАН и Института по метеорология, който от 1 януари премина към просветното министерство. Одит на МОН  показа, че през 2018 г. управата на института  е прехвърляла средства от издръжка към заплати. Това  даде основания на БАН да определи като „безпочвени“ твърденията на тогавашния директор на синоптичната служба- Христомир Брънзов, че пари за издръжката й по това време не е имало.

На свой ред метеоролозите заявиха, че още през лятото са останали без средства.

Ръководството на института нееднократно рекетира обществото с твърдения, че ще спре прогнозата за времето по финансови причини, посочиха вчера от управата на БАН, давайки за пример одит на просветното министерство. Той показва, че от август до края на миналата година институтът е разполагал с над милион лева за оперативни разходи.

Синоптиците обаче твърдят, че още в края на юли недостигът от бюджетната субсидия е надхвърлял 73 000 лева. Това предварително беше ясно и затова председателят на БАН и просветният министър се ангажираха да предоставят допълнителни средства за издръжка на института, но председателят на БАН не изпълни поетия ангажимент, заявяват метеоролозите.

Те изтъкват, че прехвърлянето на средства от издръжка към заплати е станало съгласно Устава на БАН и че е спасило синоптичната служба от катастрофална загуба на специалисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна