Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Алпинистът Кирил Досков: България се развива много добре в областта на катеренето

6
Кирил Досков
Снимка: Личен архивТази седмица алпинистът Кирил Досков, който емигрира от България преди 30 години, представи в София своите спомени за славните години в този спорт и за хората, които са били част от неговия път. Презентацията “45 години планини и приятели”, организирана от Банско филм фест, събра в Полския институт 4 поколения алпинисти, приятели и почитатели на Кирил Досков. 

През 1974 г., на 16-годишна възраст, той изкатерва първия си маршрут по алпийски способ на Витоша, Комините. Следват 10 години активно катерене - в България и чужбина, което го подготвя за Еверест. На 9 май 1984 г., в рамките на националната експедиция, Кирил Досков и Николай Петков изкачват най-високия връх на планетата по Западния гребен, т.нар. Жесток път, като разстоянието от щурмовия лагер (на 8120 м) до горе (8848 м) преодоляват за едва 6 ч. и 10 мин. После слизат от юг и по този начин правят пълен траверс на масива, наречен по-късно „Българския траверс”. На връщане дори спасяват от сигурна смърт Методи Савов, като му подават кислород и го свалят към Базовия лагер.
В България момчетата от националната експедиция са посрещнати като герои.
Кирил Досков, Еверест, 1984 г.Николай Петков, Еверест, 1984 г.
"Не толкова славата, на мен специално ми повлия фактът, че съм успял да постигна нещо в една определена област, което ми даде вътрешна увереност, че мога да направя нещо и в друга област... Успех, който ти дава база да предприемаш неща, без да имаш страхове или колебания" - казва Досков.
Още същата година, след Еверест той и Николай Петков правят скоростно изкачване на Американската диретисима на Пти Дрю в Алпите. 

За приятелството си с Досков Николай Петков споделя:
"Заедно изживяхме доста интересни неща, а когато хората изживяват нещо заедно, обикновено се сприятеляват. С Кирил нещата са винаги много екстремни. Повечето неща, които съм правил с него, са били някакъв вид спортно постижение... Приемаме, че трябва да се движим бързо и че трябва да преминем през някаква граница, която ни отделя от комфорта, а това във всеки спорт е най-важното - трябва да е отделено от комфорта, иначе не е постижение".
Кирил Досков и Николай Петков, Белмекен, 2003 г.
В края на 80-те, когато набира скорост в алпинизма, Кирил Досков емигрира в Германия, за да продължи образованието си там. Завършва геология и докато прави магистратурата си в Ерланген, Франкенюра - меката на скалното катерене в Германия, тренира с легендите Волфганг Гюлих и Курт Алберт*.
Волфганг Гюлих и Курт Алберт

Днес Кирил Досков живее и работи във Франция. Спортува предимно, за да поддържа добро здраве, като от време на време се връща към катеренето. Последният път, когато е бил на скала, е било по време на миналогодишното издание на Банско филм фест, на Изворите.

Казва, че в момента българското катерене се развива много добре, а що се отнася до чистия алпинизъм - липсва малко ниво, по много причини.

Интервю с Кирил Досков и Николай Петков чуйте в звуковия файл.
----
* Волфганг Гюлих (1960-1992 г.) прокарва първите маршрути в света от категориите 8b (“Kanal Im Rücken”, 1984 г.), 8b+ (“Punks In The Gym”, 1985 г.), 8c (“Wall street”, 1987 г.) и 9a (“Action Directe”, 1991 г.).

За да се подготви за “Action Directe" 9а, по който има няколко динамични прихващания с малки дупки за един-два пръста, изобретява т. нар. campus board, станал по-късно популярен по цял свят, и създава специална тренировъчна програма.

Изкатерва премиерно маршрути в Каракорум, Пакистан и в Патагония. Катери соло и фрий в Йосемити. Дубльор е на Силвестър Сталоун във филма “Катерачът”. На 29 август 1992 г. претърпява автомобилна катастрофа в Германия и два дни по-късно почива в болница.

Курт Алберт (1954-2010 г.) от учител по физика и математика в даден момент от живота си става един от пионерите в свободното катерене. В началото на 70-те години на ХХ век създава нов стил, в който въжетата и осигуровките служат само за сигурност, но не и в помощ на катерача. Прокарва маршрути по 100 от най-големите стени в света, сред които Гранд Жорас и Северната стена на Айгер. Неговото свободно катерене набира популярност не само в Германия, но и по света. Рисува червени точки по маршрути, преминати от него свободно и така полага основите на стила "ред пойнт". На 26 септември 2010 г. пада от 18 метра височиа от виа ферата по време на снимки в Германия. Почива два дни по-късно в болница.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия