Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин към Ердоган: Нашите големи съвместни проекти се реализират по план

| обновено на 23.01.19 в 17:26
Путин се обърна към Ердоган с думите "Скъпи приятелю".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кремъл започна срещата между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган, който пристигна следобед на еднодневно работно посещение. Очаква се сред основните въпроси, които двамата ще обсъждат, да бъде ситуацията в Сирия и в частност в провинция Идлиб в светлината на създаването на буферна зона по протежение на сирийско-турската граница.

Приветствайки турския гост, Путин се обърна към него с думите "скъпи приятелю".

"Нашите големи съвместни проекти се реализират по план. Ние, разбира се, ще се занимаем и с въпросите на регионалната сигурност, като активно ще продължим да си сътрудничим по проблемите, свързани със Сирия".
   
От своя страна Реджеп Ердоган отбеляза, че отношенията между Турция и Русия във всички области се развиват успешно и това по думите му има пряко отражение върху регионалната сигурност. Турският президент каза още, че двете страни ще продължат да полагат усилия  за да може двустранната търговия да достигне годишен оборот от 100 милиарда долара.

Очаква се особено внимание да бъде отделено на зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Създаването ѝ беше договорено на предишната среща между президентите на Русия и Турция през септември в Сочи. Тогава Анкара се ангажира да реши проблема с въоръжените бунтовници в провинцията. В замяна Москва спря планираната тогава от сирийските правителствени сили настъпателна военна операция.

Най-вероятно Путин и Ердоган ще обсъдят и продължаването на трасето на газопровода „Турски поток“ през територията на Европа. „Газпром“ разглежда два варианта - през Гърция или през България, като в последно време везните се накланят към избор на втория вариант.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна