Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Червени шалчета“ срещу „жълтите жилетки“ във Франция

| обновено на 27.01.19 в 19:00
Полицаи махат подпален скутер, след като в събота вечерта в Париж се стигна до сблъсъци между силите на реда и част от демонстриращите „жълтите жилетки“ в т.нар. „жълта нощ“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканско шествие на "червените шалчета" се проведе в Париж, за да отхвърли насилието и безредиците на протестите на "жълтите жилетки", които продължават повече от два месеца. Демонстрацията обаче не привлече очакваното множество.

"Спрете блокадите" - гласи лозунгът на фейсбук страницата на групата, която се обявява срещу всякаква форма на насилие по време на протестите на "жълтите жилетки". "Гневът е чут, исканията са основателни, но ние се обявяваме срещу формата, систематичното насилие, омразата към народните избраници и журналистите" - обяснява пред медиите жителят на Тулуза Лоран Сулие, от когото тръгна начинанието. Водачите на "червените шалчета" уверяват, че са с различни политически хоризонти и не са нито защитници на президента Макрон, нито противници на "жълтите жилетки".  
 
"Социалните мрежи не са Франция" - коментира днес председатеят на френското Национално събрание Ришер Феран.

На вчерашните протести на „жилетките“ отново се стигна до насилие, а един от лидерите им беше ранен.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водно оръдие да отблъснат демонстрантите, които хвърляха предмети по тях в столицата.

По данни на Парижката префектура арестуваните са 22-ма.

Около 69 хил. души протестираха в цялата страна според данни, публикувани от Министерството на вътрешните работи. Това е спад в сравнение с миналата събота, когато броят им беше 84 хил.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна