Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отбеляза с военен парад 75-годишнината от края на обсадата на Ленинград

2
Танкове участват на парада в Санкт Петербург за 75-годишнината от края на обсадата на Ленинград.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С военен парад на Дворцовия площад в центъра на Санкт Петербург днес бе отбелязана 75-та годишнина от снемането на ленинградската блокада през Втората световна война.

В парада участваха военнослужещи и курсанти от учебните заведения в Санкт-Петебургския гарнизон, представителни части на военната полиция, Росгвардия, Министерството на извънредните ситуации, както и войници от комендантския Преображенски полк.

Начело на колоната военна техника беше легендарният танк от времето на войната Т-34. Показани бяха образци от съвременните установки „Торнадо“ и „Искардер“, както и зенитно-ракетния комплекс С-400 „Триумф“.

Парадът завърши с виртуозно изпълнение на авиационната група за висш пилотаж „Берзолети“ на руските военно-въздушни сили.

Мероприятията в памет на годишнината от освобождаването на Ленинград започнаха още вчера на Писарьовското мемориално гробище.

За времето на блокадата от 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. загиват, по различни данни, между 600 хиляди и милион и половина души. Причина за смъртта на 97% от тях е гладът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени