Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Управляващите отлагат закона за горивата заради изборите

БСП предлага отлагането да е два месеца, а не половин година

Драгомир Стойнев, депутат от БСП
Снимка: БГНЕС

От БСП предлагат влизането в сила на т.нар. "Закон за горивата" да бъде отложено с 2 месеца. Депутатът Драгомир Стойнев, който е и член на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика, заяви днес пред БНР, че зад идеята да се отложи прилагането на Закона с половин година има политически интереси.

„Два месеца е достатъчно политическо работно време, за да бъдат решени всичките проблеми. Ако управляващите имаха желание да свършат конкретните проблеми, те щяха да ги свършат досега. Този юридически хаос, който ще се създаде, е единствено по политически причини с цел спокойствие за предстоящите избори“, каза в предаването „Преди всички“ на "Хоризонт" Драгомир Стойнев.

През май предстоят избори за депутати в Европейския парламент, а наесен са местните избори.

„Правителството се нуждае от спокойствие, никой не трябва да протестира… да негодува“, мотивира се Стойнев.

„Шест месеца изглежда е срокът, в който трябва да има сива икономика, някой трябва да се облагодетелства, а защо някой по някакъв начин да не си финансира и изборите? Не знам. Ние от опозицията задаваме въпроси“, посочи той.

„Закон за горивата влезе в сила (на 28 януари) а ние днес трябва да го променим и отложим. Разбирате в какъв абсурд работи парламентът и доколко са компетентни ГЕРБ и управляващите Патриоти“, каза още депутатът от БСП.

Според него отлагането ще бъде със задна дата и това показва правният хаос, който се създава по този закон, който една година е обсъждан.

„Големият проблем е какво свърши Министерството на икономиката. Шест месеца след приемането на законопроектите, те трябваше да напишат подзаконовата нормативна уредба, от юли да декември те не свършиха нищо, а днес казват, че законът трябва да бъде променен“, каза Стойнев.

Според него за прилагането на закона обаче трябва наредба, така че все още не могат да бъдат изготвяни актове за нарушения по него. „Големите и малки търговци на горива да бъдат спокойни, нищо няма да се случи“.

Стойнев каза, че всички разумни предложения от браншовите организации за промени в закона ще бъдат подкрепени от БСП.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени