Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори влязоха в Министерството на културата

Главният прокурор се самосезира по изнесените данни от Елена Йончева

| обновено на 30.01.19 в 16:58
3
Снимка: БГНЕС

Прокурори влязоха в Министерството на културата във връзка с разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров незабавна проверка на твърденията на депутата Елена Йончева за корупционни действия от страна на министъра на културата Боил Банов.

Лично и.д. шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров е там заедно със служители от специализираната прокуратура.

Макар че е бил в Министерството, Боил Банов не е давал обяснения, каза Петров и анонсира предстоящи разпити и на бившия министър на културата Вежди Рашидов и на самата Елена Йончева.

Според Арнаудова в изнесеното от Йончева могат да бъдат разпознати твърдения за "безстопанственост", "престъпление по служба" или корупционно престъпление. След предоставянето му от Йончева прокуратурата ще направи анализ и на записа, на който, според депутатката, се чува гласът на Банов.

Ето как Арнаудова коментира мълчанието на този служител в продължение на три години и какви отговори очакват разследващите от анализа на този запис:

"Тази експертиза първо ще установи какви са думите, които са били използвани и разбира се от кого, в случай че имаме сравнителен материал на глас, тоест тази експертиза ще установи и съдържанието, и авторството на направените изявления в рамките на този разговор. По принцип неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко неподаване на сигнал е инкриминирано като престъпление от общ характер", обясни Арнаудова.

Ще бъдат разпитани и други разпознати по гласовете им участници в разговора, добави Румяна Арнаудова. Тя беше категорична, че ако бъдат открити данни за извършено престъпление от Боил Банов, прокуратурата ще иска отстраняването му от поста, в случай, че все още е министър.

Вицепремиерът Томислав Дончев е наредил днес проверка на проекта за ларгото на дирекция "Национален фонд" в Министерство на финансите за всички разходи, документация и проверка на място.

Подробности чуйте от прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени