Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашидов наредил да се заведе дело за изплащане на неустойката

ГЕРБ застава зад Банов, ОП се съмняват в изнесените данни, ДПС отказват коментар

| обновено на 30.01.19 в 15:26
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, министър на културата в периода, за който се твърди, че е направен записа с Боил Банов, заяви пред журналисти в парламента, че е реагирал и лично е подписал заповед за завеждане на дело срещу строителя.

"Сега проверих през правната дирекция, подписал съм веднага, след като се върнах от лечение в Германия. Подписал съм заповед да се заведе дело, за да се изплати неустойка за забавени срокове и втора инстанция чакаме, така че съм реагирал, а за всичко останало въпросите са към друг. До днес всички знаете, че минаха европейски, всякакви одити относно обекта. Тук става въпрос за забавяне на строител", каза той.

ГЕРБ застава зад Боил Банов

ГЕРБ твърдо застава зад министъра на културата Боил Банов, обяви пред журналисти в парламента депутатът Тома Биков. Той коментира, че Елена Йончева се е превърнала в пощенска кутия за фалшиви новини.

"Ние като парламентарна група стоим зад него и зад политиката, която провежда. Това преди време се наричаше долнопробно доносничество, когато подаваш фалшива информация и я тиражираш с цел да опетниш политическия опонент с неполитически средства. Това прави госпожа Йончева. БСП от партия се трансформира във фалшив сайт и негов главен редактор е госпожа Йончева, собственик на офшорна компания".

Съпартиецът му Мануил Манев допълни:

"Това е следствие на голямата жега, която напоследък тя трябва да гаси край себе си, обвинения, които са повдигнати от българската прокуратура".

От ГЕРБ смятат, че действията на БСП са, за да отклонят общественото внимание от факта, че Елена Йончева е с повдигнато обвинение и с наложена от спецсъда мярка за неотклонение парична гаранция с размер на 20 хиляди лева. 

"Не се занимаваме с нейните "разследвания". Тя е получател на информация от заинтересовани страни. Призоваваме журналистите да си пазят професията, защото понятието се девалвира", заяви още депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Патриотите са съмняват в изнесените данни

Депутатът от коалиционния партньор "Обединени патриоти" и бивш вицепремиер Валери Симеонов подложи на съмнение изнесените данни от Елена Йончева. Симеонов дори оспори подобен подход на хвърляне на обвинения през медиите:

"Лично аз съм свидетел, че много често Елена Йончева лъже. Откъде да знам дали това, което казва сега за Боил Банов, е истина. Редно би било да изчакаме да се направи предварителната проверка и ако материалите стават за даване на съд, тогава да ги коментираме. Помните ли онази лъжа, как беше пробутала една стара снимка от оградата, че била съборена. Снимката се оказа, че е правена още по време на градежа на оградата на един мост, но там аз я хванах в някъде седем-осем изопачавания. Има факти и лъжи, свързани с оградата".

ДПС отказаха коментар на този етап.

Столична община се дистанцира от случая

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че изграждането на ларгото е проект на Министерството на културата и Столична община няма нищо общо, освен че стопанисва обекта. Тя не е запозната с изнесените от депутата от БСП Елена Йончева данни за злоупотреба.

Подробни политически реакции на скандала "Ало, Банов съм" чуйте в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна