Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Митов: Изненадващото в случая „Ало, Банов съм“ е светкавичната реакция на прокуратурата

Т.нар. афера спихна, още преди да е избухнала - казва журналистът от "Свободна Европа"

Журналистът Борис Митов
Снимка: БГНЕС

Изненадващото по случая с изнесените от депутата от БСП Елена Йончева записи, че министър Боил Банов, като зам.-министър на културата опростил на фирма неустойка от над 700 хил. лв., е изненадващата реакция на прокуратурата, заяви днес пред БНР журналистът Борис Митов.

Коментирайки скандала и бързата реакция на прокуратурата, Митов посочи, че тази година освен европейски и местни избори има и избори за главен прокурор в края ѝ. „Като че ли всички очакват точно този вот най-много“, изтъкна журналистът от „Свободна Европа“ в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт.

Прокуратурата около час след излъчването на записа вчера имаше реакция, а главният прокурор Сотир Цацаров нарече „афера“ случая „Ало, Банов съм“ покрай обясненията какво ще се прави по случая.

Журналистът обърна внимание върху факта, че прокуратурата още не се е занимавала със случая чрез разпитване на замесени, назначаване на технически експертизи, които да изясняват казаното в записите, но вече говори за авторство и афера, и коментира съдържание. 

„Тук се набива на очи много силно фактът, че в много други, и то значително по-приличащи наистина на афери случаи, прокуратурата запази доста по-сериозна пасивност. първо се сещаме за скандала „Ало, Ваньо“, в центъра на който стояха премиерът Бойко Борисов и вече покойният бивш шеф на ГДБОП и митниците Ваньо Танов. Тогава прокуратурата на няколко пъти се занима с уж съдържанието на записа, в който съвсем ясно всички разпознавахме как премиерът уговаря шефа на митниците да прекрати проверка“, отбеляза журналистът. Той припомни, че прокуратурата така и не е стигнала до заключение по тази линия, а само е образувала дело за незаконно използване на специални разузнавателни средства (СРС), което не е завършило с обвинение на конкретен човек.

„Ако влезем в т.нар. афера от вчера, тя спихна, още преди да е избухнала съвсем, защото всъщност най-сериозното подозрение към културния министър е, че е помогнал на фирма изпълнител, срещу която има обективни данни, че е забавила проекта си, да избегне плащането на неустойка от около 700 хил. лв. Почти веднага стана ясно, че културното министерство е предприело някакви стъпки под формата на подаване на иск до Софийски градски съд, за да си изиска тази неустойка. Това, че не се е случило, е друг въпрос“, коментира Борис Митов.

Той обърна обаче внимание, че безпроблемното приемане на проблемни проекти "го виждаме всеки път". 

Според Митов, разследващата активност на политици в ситуация, в която прокуратурата не винаги изпълнява функциите си по закон, им дава възможност за изява на чисто политическа дейност, която по принцип може да бъде и полезна за обществото. „Но в нашия случай не съм сигурен, че би могла да доведе до каквото и да било полезно действие“, каза още журналистът.

Митов посочи, че Елена Йончева е говорила за корупция във властта, още преди да бъде замесена в аферата КТБ - включително за качеството на изградени пътища, за къща в Барселона, за която имаше съмнение, че в закупуването ѝ премиерът има непряко участие, който отрече това. Според журналиста, случаят с обвинението срещу нея в пране на пари също не може да се определи като еднозначен.

Борис Митов припомни, че през 2011 г. вицепремиерът Цветан Цветанов е връчил на шефа на КТБ Цветан Василев приза „Мистър Икономика“, а през 2013-а – Василев става за 4-и път банкер на годината. „Как е възможно 2012 г. Елена Йончева да е знаела, че той вече е източвал КТБ и да е започнала да пере парите му“, попита Митов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени