Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиооркестърът отбелязва 80-годишнината на композитора Георги Минчев

Академик Георги Минчев
Снимка: Ани Петрова

С музиката е свързан целият му съзнателен живот - от първите уроци по пиано през 1946-а, през обучението при някои от най-забележителните личности на ХХ век: Марин Големинов, Родион Шчедрин, Арам Хачатурян, и до днес, когато очаква поредния концерт на Радиооркестъра, в програмата на който са предвидени и две негови пиеси.

Почти същата тежест в биографията на Георги Минчев има и творческата връзка с БНР.

Композиторът признава:
"Аз си дадох сметка, че съм само с 4 години по-млад от Радиото. В Радиото аз постъпих през 1959 г., още като студент във втори курс в Консерваторията - това са 60 години. И до ден днешен смятам, че моят избор - това е моя кауза, това е мое разбиране, това е мое съществувание - аз съм свързан изцяло с Радиото."

Георги Минчев е сред малкото музиканти у нас с титлата академик на Българската академия на науките. Носител е на важни награди, сред които "Сирак Скитник" през 2008 г. и "Златен век" на Министерството на културата през 2014 г. 
На рождения му ден, 29 януари, в чест на неговата 80-годишнина творецът беше посрещнат в БНР и поздравен от много колеги и приятели, от ръководството на Музикална къща БНР, от Симфоничния оркестър и Смесения хор. Прозвуча изпълнение на "Многая лета".

На 1 февруари от 19.30 часа в зала "България" предстои юбилеен концерт на Радиооркестъра с диригент Марк Кадин и солистка Маргарита Калчева - контрабас. Под надслов "...и с дълбок поклон към моите учители" програмата ще включва освен музика от Георги Минчев, и произведения на творците, които са имали най-голямо влияние в неговия живот - Концерт за контрабас и оркестър от Марин Големинов, "Закачливи частушки" от Родион Шчедрин и музика към балета "Гаяне" на Арам Хачатурян. 

За силната си дългогодишна творческа връзка с БНР и за пиесите в програмата на юбилейния концерт Георги Минчев разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени