Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процесът срещу каталунски сепаратисти започва на 12 февруари

Привърженици на независимостта на Каталуня се събраха на протест срещу отвеждането на бившите си лидери в Мадрид.
Снимка: БГНЕС

Процесът срещу 12 каталунски сепаратистки лидери, замесени в опита за отцепване на областта от Испания, ще започне на 12 февруари, съобщи днес анонимен източник от Върховния съд в Мадрид, предаде АФП. Председателят на съда Карлос Лесмес заяви по-рано, че девет от политиците са прехвърлени от североизточния регион в затвори край столицата Мадрид. Те са обвинени в бунт заради ролята си в драматичния опит за развод с Испания през октомври 2017 г. Останалите трима също ще участват в процеса по обвинения в гражданско неподчинение и злоупотреба с публични средства при организиране на референдум за независимост.

Деветимата бивши политици бяха откарани още призори от Барселона към Мадрид. Въпреки ранния час те бяха изпратени от демонстранти, развяващи сепаратистки флагове.

За привърженици на независимостта на Каталуня процесът е истински „фарс“, но за мнозина испанци, които са против опитите за отцепване на богатия регион, той е необходим.

Сред липсващите на процеса е Карлес Пучдемон, бивш лидер на Каталуня, който избяга в Белгия, дни след като на 27 октомври 2017 г. доминираният от сепаратисти местен парламент обяви кратко просъществувала декларация за независимост. Испания не съди заподозрени задочно. Поради това основна фигура в процеса ще е бившият заместник на Пучдемон Ориол Жункерас, който предпочете да остане в родината си. Той е заплашен от присъда до 25 г. затвор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна