Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз"

Снимка: Община Бургас

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрации по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз -2024“. Той ще се качи на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето ще следи изпълнението на задачи свързани с отбранителните способности в морски операции при кризи. 

Междувременно от Община Бургас предупреждават, че се очаква задимяване край бургаското пристанището заради използването на димки при отработването на действия за гасене на пожар на търговски кораб. 

В 8:30 часа президентът Румен Радев ще бъде посрещнат с почести на Морската гара в Бургас, където ще приеме строя на почетния караул. След това от борда на фрегата „Дръзки“ той ще наблюдава изпълнението на съвместни задачи на участниците в учението в морски операции в отговор на кризи.

В периода от 8:45 до 9:15 часа ще има демонстрация на предотвратяването на пожар на кораб, заради което се очаква задимяване в района на пристанището. От Община Бургас поясняват, че задимяването ще бъде контролирано и безопасно. На място ще има и автоматична мобилна станция на общината, която в реално време ще отчита показателите на въздуха. Целта на учението „Бриз 2024“ е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военнослужещите от държавите, които участват в него.


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна