Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва е получила нота, че Вашингтон ще прекрати участието си в Договора за ракетите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В министерството на външните работи в Москва е получена официална нота, в която Държавният департамент уведомява за решението на Вашингтон да прекрати участието си в Договора за ракетите със среден и малък обсег. Това се съобщава в официално изявление, публикувано на сайта на руското външно ведомство.

В изявлението се посочва, че министерството нееднократно се опитвало да установи диалог със Съединените щати по дадения въпрос, предлагало  конкретни инициативи, които биха помогнали за урегулирането на взаимните претенции, стигнало даже до безпрецедентни мерки за прозрачност. Всички усилия обаче били игнорирани или блокирани от американската страна, която отдавна предприела курс към разрушаване на договора. „Русия си запазва правото на огледален отговор що се отнася до разработването, производството и разполагането на ракети със среден и малък обсег с наземно базиране“, пише още в документа. 

По-рано президентът Путин обяви оттеглянето на Москва от двустранното споразумение. Същевременно той увери, че Русия няма да разполага нито в Европа, нито в други региони на света, оръжие със среден и малък обсег, докато в съответните региони не се появи подобно оръжие американско производство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна