Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът се търгува в най-високи нива за 2019 година

Петролните фючърси поскъпват в началото на новата седмица към най-високи нива за 2019-а година, продължавайки да намират подкрепа от нарастващите рискове за ограничаване на доставките в световен план с оглед на наложените от САЩ санкции спрямо държавната петролна компания на Венецуела и значителното съкращаване на производството на ОПЕК през януари.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се повишават в понеделник с малко под 1% към 63,40 долара за барел, достигайки най-високо ниво от 7-и декември насам, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март - с 0,55% към 55,50 долара за барел - най-високо ниво от 21-ви ноември насам.

По време на петъчната търговия те поскъпнаха рязко съответно с 3,1% и с 2,7% с оглед на инвеститорските притеснения за глобалните доставки на суров петрол в резултат на наложените от САЩ санкции спрямо Венецуела и поради много рязкото ограничаване на добивите на суров петрол в рамките на ОПЕК. Публикувано в петък проучване на агенция Ройтерс показва, че петролното производство в ОПЕК се е понижило през януари с цели 890 хил. барела на ден до 30,98 млн. барела дневно, отбелязвайки най-солидно месечно свиване от две години насам. Това рязко съкращаване е част от договореното в края на миналата година споразумение във формата "ОПЕК +" за общо намаляване на добивите с 1,2 млн. барела дневно.

                                                                                         Графика на петрол Брент (на дневна база)

Снимка

През изминалия уикенд Министерството на енергетиката на Русия пък отчете, че петролното производство в страната се е понижили през януари до 11,38 млн. барела на ден, или с около 35 хил. барела под нивата през октомври 2018-а година, на базата на които беше договорено споразумението "ОПЕК +". Преди време руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че общите съкращения спрямо октомврийската базова стойност ще достигнат 50 хил. барела в рамките на януари, след като във формата "ОПЕК +" Русия се ангажира да намали постепенно производството на петрол с общо 230 хил. барела на ден. Само месец по-рано (през декември) руските добиви достигнаха рекордните 11,45 млн. барела дневно. Според енергийното министерство износът на руски петрол през януари е спаднал до 4,313 млн. барела на ден от 4,496 млн. барела през последния месец на 2108-а година.

Редица анализатори предполагат, че американските санкции спрямо държавната петролна компания на Венецуела пък могат да доведат до допълнително съкращаване на глобалните доставки с между 0,5% и 1,0%. Санкциите ще ограничат рязко петролните сделки между Венецуела и други страни и са сходни с тези, наложени на Иран през миналата година, заявиха експерти, цитирани от Ройтерс.

Подкрепа за растящите цени на петрола оказват и оповестени в петък вечерта данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, според които функциониращите петролни кладенци в САЩ са намалели през последната седмица с 15 броя до 8-месечен дъно от 847 броя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна