Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Групата от Лима призова венецуелската армия да подкрепи Гуайдо

| обновено на 05.02.19 в 12:03
Опозиционерът Хуан Гуайдо, който е шеф на парламента на Венецуела се обяви на митинг в Каракас за президент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата от Лима, в която влизат големите латиноамерикански страни и Канада, се опитва да принуди президента Николас Мадуро да се оттегли, налагайки санкции срещу страната. Мадуро от своя страна призова папа Франциск да посредничи в борбата за власт в Каракас. Темата следи .
Да се забрани достъпа на Николас Мадуро до авоари на Венецуела в чужбина, както и трансакциите извън страната, поиска групата от Лима. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо упрекна Мадуро, че се опитва да прехвърли един милиард и 200 милиона долара в чужбина. Без да има доказателства Гуайдо заяви в телевизионно интервю, че сумата е преведена от държавната банка за развитие на Венецуела по сметка в Уругвай.
След заседание в канадската столица Отава 14-те държави от международната посредническа група призоваха армията на Венецуела да подкрепи опозиционния лидер. 
Венецуелският президент Николас Мадуро нарече "отблъскващ и жалък" призива на Групата от Лима. В реч в Каракас, Мадуро отправи критики към европейските страни, които признаха самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо. Това стори и Българиястана ясно от официална позиция на министерството на външните работи. Кризата във Венецуела обаче раздели правителство и президент. В своя позиция президентът Румен Радев посочи, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция.

Междувременно представители на венецуелската опозиция, начело с Хуан Гуайдо, обявиха, че организират на 14 февруари във Вашингтон конференция за набиране на спешна хуманитарна помощ за населението на Венецуела, което страда от сериозен недостиг на храни и лекарства, предаде Франс прес. Над 3 милиона венецуелци са напуснали страната си заради липсата на храни, лекарства и стоки от първа необходимост, отбелязва Асошиейтед прес. Инициативата е в отговор на първите предложения за помощ, направени от редица страни, които признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела. Против нея може да се обяви президентът Николас Мадуро, според когото населението страда заради американските санкции. Мадуро освен това е на мнение, че приемане на хуманитарна помощ ще е равносилно на отваряне на вратата за военна интервенция срещу режима му, добавя Франс прес.

Около 970 участници в протести са били задържани във Венецуела от 21 януари. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на неправителствената организация "Форо пенал" Алфредо Ромеро, цитиран от ТАСС. "От 21 до 31 януари е имало 966 нови ареста за участие в протести", каза Ромеро в изявление, което беше излъчено в приложението "Перископ". По думите му, под стража "остават точно 700 души".

Във Венецуела от втората половина на януари започнаха масови антиправителствени демонстрации, съпроводени от сблъсъци. Според данните на Върховния комисариат на ООН по правата на човека, при протести от 22 януари са загинали не по-малко от 40 души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна