Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България официално подкрепи венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо

Според президента страната ни трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела

| обновено на 05.02.19 в 12:29
3
Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание
Снимка: Пресслужба на МС

Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната. „Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва още в позицията на Съвета за сигурността.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента.

По-рано днес в официална позиция на българското Министерство на външните работи за кризата във Венецуела беше изразена увереност, че като председател на Националното събрание и изпълняващ функциите на временен президент, Хуан Гуайдо ще насрочи свободни, прозрачни и честни президентски избори. Вече е в ход съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи прехода към демократично управление в страната, става ясно от документа. От ведомството припомниха, че още на 26 януари Европейският съюз, включително България, са призовали за спешно провеждане на президентски вот във Венецуела, както и, че страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

В своя позиция президентът Румен Радев пък  посочи, че политическата криза във Венецуела може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Според държавния глава България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна