Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес активността в британския сектор на услугите до най-ниско ниво от Брекзит референдума

През януари бизнес експанзията в сферата на услугите във Великобритания се забави изненадващо рязко до най-ниско ниво от юли 2016-а година насам, доближавайки нивото на стагнация на фона на влошаващата се световна икономика и предстоящия Брекзит, като фирмите в този важен за британската икономика сектор отчитат съкращаване на персонала за пръв път от шест години насам и спад на новите поръчки, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, се понижи рязко през миналия месец до 50,1 пункта от 51,2 пункта през декември и очаквания за индекс на ниво от 51,0 пункта. По този начин индексът доближи ключовото ниво на стагнация от 50 пункта, достигайки най-ниско ниво от юли 2016-а година насам, когато цяла Великобритания все още беше в шок от подкрепата за Брекзит на проведения през предходния месец референдум.

Ройтерс напомня, че британската икономика не оправда прогнозите на някои икономисти, че ще навлезе в рецесия след референдума през 2016-а година, но към края на 2018-а година растежът се забави рязко с оглед на засилващите се притеснения за хаотичен и неконтролиран Брекзит (напускане на ЕС без предварителна сделка).

Подиндексът PMI на новите поръчки се понижи под важното ниво от 50 пункта за едва втори път от края на последната финансова криза, докато подиндексът на заетостта в сферата на услугите се понижи под 50 пункта за пръв път от края на 2012-а година.

В края на предходната седмица агенция Markit отчете и рязко отслабване на активността в промишления сектор на Великобритания, като съответният PMI индекс се понижи до 52,8 пункта от 54,2 пункта през декември.

С оглед на това общият PMI индекс, отчитащ бизнес активността в промишлеността и в сферата на услугите, също се понижи рязко през януари до 50,3 пункта от 51,4 пункта месец по-рано, достигайки две и половина годишно дъно и второто най-ниско ниво от декември 2012-а година насам.

"Това предполага, че икономиката на Великобритания спря (стагнира) в началото на годината", заяви Кристофър Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. "Резултатите от проучването показват, че компаниите са все по-склонни да намаляват риска и искат да намалят общите разходи на фона на отслабеното клиентско търсене и нарастващата политическа несигурност", посочи той, добавяйки, че "това в комбинация с тревожните признаци за слабост на глобалната икономическа слабост, предполага, че прогнозите за икономическия растеж през 2019-а година вероятно ще бъде ревизирани в низходяща посока".

Много слабото проучване на агенция Markit вероятно ще разтревожи членовете на Английската централна банка преди редовното заседание в четвъртък, когато те ще представят и новите си средносрочни икономически прогнози.

Британската лира реагира негативно на слабото бизнес проучване, понижавайки се към двуседмично дъно около 1,2996 щатски долара, като в същото време еврото поскъпна 0,8783 паунда, отправяйки отново поглед към 10-дневния връх около 0,8792 британски лири, достигнат по време на търговията в петък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна