Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо кинокритиците останаха вън от комисиите за разпределяне на субсидията за кино

БНР Новини

През последните дни се появи конфликт във филмовите среди по повод липсата на филмови критици в националните художествени комисии, които участват при разпределянето на държавните субсидии за филмовото производство в Националния филмов център. Това стана ясно от появилия се нов правилник за прилагане на Закона за филмовата индустрия, тъй като беше предприето неговото обновяване. За това решение се дочуват аргументи като това, че правата на критиците се простират само в сферата на анализа и оценката на готовия продукт, че има страни, в които критиците не участват във въпросните комисии или, че гилдия „Критика“ е пропуснала възможността за публично обсъждане на промените. Но в отворено писмо на секция „Критика“ към Съюза на филмовите дейци от 4 февруари се казва, че предложените промени в правилника не са оповестени публично и не е имало възможност да бъдат обсъдени.
Каква е причината кинокритиците да отсъстват от художествените комисии и целесъобразно ли е участието им в тях? До какво би довела липсата им при определянето на субсидиите за филмите и страхува ли се някой от тях? Какви са европейските практики по този въпрос и има ли възможност изготвеният правилник да бъде коригиран?
Отговорите на въпросите от кинокритика Геновева Димитрова и продуцента Галя Тонева, председател на Асоциацията на филмовите продуценти, чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна